Hamas tvrdí, že má dostatok prostriedkov na pokračovanie bojov

Vysokopostavený predstaviteľ palestínskeho militantného hnutia Hamas v nedeľu pre agentúru AFP uviedol, že hnutie má dostatok zdrojov na to, aby mohlo pokračovať v bojoch proti Izraelu.

Israeli soldiers during searches of burned homes in Kfar Azza, a village just across the border from Gaza that was attacked by Palestinian gunmen, in Israel, Tuesday, Oct. 10, 2023. (Sergey Ponomarev/The New York Times) Izraelskí vojaci zbierajú telá civilistov, ktorých zabili militanti Hamasu v dedine Kfar Aza. Foto: Sergey Ponomarev pre New York Times

Boje v palestínskej enkláve medzi Hamasom a izraelskou armádou prebiehajú už takmer rok. „Odboj má vysokú schopnosť ďalej pokračovať,“ uviedol vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán v rozhovore pre AFP. Uznal, že počas vojny došlo k mnohým obetiam. Hnutie však podľa neho vďaka bojom s izraelskom armádou „získalo množstvo skúseností a do boja naverbovalo nové generácie“.

Na margo nedeľňajšieho raketového útoku na Izrael zo strany jemenských húsíov Hamdán uviedol, že útok poukazuje na limity izraelskej obrany. „Je to odkaz celému regiónu, že Izrael nie je imúnna entita. Dokonca aj izraelské schopnosti majú svoje hranice,“ uviedol a dodal, že uskutočnenie odbojových akcií proti Izraelu je reálnou možnosťou, nie iba fantáziou.

Do neobývanej oblasti v centrálnej časti Izraela dopadla v nedeľu ráno balistická raketa dlhého doletu, ktorú vypálili povstalci z Jemenu. Protivzdušná obrana raketu zostrelila, avšak jej úlomky dopadli na izraelské územie. Podľa izraelských médií to naznačuje, že izraelské systémy nedokázali raketu zostreliť mimo izraelského vzdušného priestoru.

Hamdán sa taktiež vyjadril k povojnovej budúcnosti v Pásme Gazy. Uviedol, že Hamas chce po skončení vojny „spoločnú palestínsku vládu“ v enkláve.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac