Povodňová vlna v Česku dorazila do Olomouckého kraja

Z Jeseníkov dorazila povodňová vlna do centrálnej časti Olomouckého kraja.

459902617_10161686222229731_2959506246743988229_n České mesto Litovel po záplavách z 15. septembra 2024. Foto: Facebook/ Verejná skupina LITOVEL

Mesto Litovel je pre povodne z rieky Morava úplne uzavreté vrátane škôl a zdravotníckych zariadení. V jednotlivých štvrtiach vypadol elektrický prúd. Nefunguje ani mestský rozhlas. Radnica to oznámila na Facebooku okolo 07:00. Požiadala obyvateľov, aby sa navzájom informovali o obmedzeniach v meste.

Rieka Bečva v Přerove dosiahla vrchol, ale do ulíc sa nevyliala. Všetky hlavné cesty v Přerove tak zostali prejazdné a rieka by mala postupne klesať. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.

Tretí povodňový stupeň platí na 12 miestach v Olomouckom kraji.

„Český hydrometeorologický úrad stále hlási extrémnu povodňovú hladinu v Mikuloviciach v okrese Jeseník a v Jindřichove v okrese Šumperk, ale tamojšie merania sú ovplyvnené technickou chybou na snímačoch, ku ktorej pravdepodobne došlo počas víkendovej extrémnej povodne,“ informoval portál.

(dak)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac