Poslankyňa Holečková odchádza zo strany KDH

Poslankyňa Martina Holečková odchádza zo strany KDH. Štandard o tom v pondelok informoval dobre informovaný zdroj z prostredia strany. Odchod neskôr potvrdila samotná politička aj kresťanskí demokrati.

12. schôdza Národnej rady SR Poslankyňa Martina Holečková (KDH). Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Naše pohľady na zásadné otázky sa však začali rozchádzať. Nedokážem ďalej pôsobiť v strane, ktorej som prestala rozumieť. Nedokážem pravdivo a čestne hájiť záujmy, s ktorými nie som stotožnená,“ povedala k svojmu odchodu Holečková.

Holečková doplnila, že jej cieľom nikdy nebolo KDH škodiť či rozbíjať jeho jednotu, preto sa vraj po dlhom uvažovaní rozhodla skončiť svoje pôsobenie v tomto subjekte, čo má umožniť, aby KDH mohlo jednotne presadzovať politiku a stratégiu, ktorej verí. 

Pomerne tvrdé slová KDH

Strana Milana Majerského v reakcii uviedla, že je to jej slobodné rozhodnutie a že ho rešpektuje. Zároveň jej poďakovali za čas, ktorý strávila v jej radoch.

„Zasadzujeme sa za ochranu dôstojnosti každého človeka od počatia po prirodzenú smrť a o pomoc slabším. Dôrazne bojujeme proti korupcii, nebezpečným ideológiám ohrozujúcim demokraciu a chránime suverenitu Slovenskej republiky v hodnotových otázkach doma aj v Bruseli. Ak pani M. Holečková nie je stotožnená s týmito hodnotami kresťanskej demokracie, chápeme jej rozhodnutie opustiť rady KDH,“ doplnila strana.

Špekulácie o jej ďalšom smerovaní

Momentálne nevedno, kam budú smerovať jej ďalšie kroky, no podľa nášho zdroja by mohla mať záujem pridať sa k potencionálnemu politickému projektu neúspešného prezidentského kandidáta Ivana Korčoka.

Konzervatívny Denník Postoj nedávno informoval, že je možný odchod Holečkovej z poslaneckého klubu kresťanských demokratov, na čele ktorého skončila v júni.

Krátko na to tiež nitrianski krajskí poslanci Holečkovú odvolali z funkcie podpredsedníčky Nitrianskeho samosprávneho kraja. Na tento post ju nominoval Demokratický poslanecký klub. 

Pripomeňme, že debatu medzi jej straníckymi kolegami vyvolal najmä rozhovor pre Postoj, v ktorom zopakovala, že KDH nepredloží pro-life zákon. Poslanec KDH Peter Stachura pre Štandard uviedol, že po zverejnení rozhovoru nastala v poslaneckom klube diskusia.

Holečková sa v uplynulých mesiacoch častokrát profilovala skôr ako liberálna, než konzervatívna politička. V minulosti okrem toho, že vyhlásila, že strana nepredloží žiaden pro-life návrh zákona, lebo by to vraj rozdeľovalo spoločnosť, na Facebooku vyzvala na kúpu progresívnych médií.