Ostrava je bez tepla a teplej vody, mestskú časť evakuujú

Povodne v Českej republike si vyžiadali odstavenie teplárne v Ostrave.

GXlH43iXAAAuE1a Zaplavená Ostrava. Foto: X/Události Ostrava

„Ani vďaka maximálnemu úsiliu zložiek Integrovaného záchranného systému a zamestnancov spoločnosti Veolia Energie sa nepodarilo udržať prevádzku ostravskej teplárne a v dôsledku povodní došlo k odstaveniu tepla a teplej vody v meste. Napriek všetkému úsiliu sa nepodarilo udržať dodávky,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Gabriela Pokorná.

Spoločnosť Veolia Energie podľa hovorkyne nepretržite pracuje na riešení mimoriadnej situácie a má pripravený plán obnovy prevádzky. „Akonáhle voda ustúpi, okamžite začnú s odčerpávaním vody a vykonajú dôkladnú kontrolu všetkých zariadení. Pri priaznivom vývoji situácie spoločnosť predpokladá obnovu prevádzky v horizonte dní,“ dodala.

V mestskej časti Ostravy – Přívoze – nariadili evakuáciu. Podľa servera novinky.cz to oznámili krajskí hasiči. Rieka Odra bola v pondelok vo Svinove (mestský obvod Ostravy, pozn. red.) na hranici extrémnej povodne, aktuálne však klesá.

Veliteľ krajských hasičov Radim Kuchař k tomu povedal, že na ochrannej hrádzi sú defekty a voda sa tak prelieva.

(mas)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac