Zelenskyj odsúdil pokus o atentát na Trumpa

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X napísal, že je rád, "že Donald Trump je v bezpečí a nezranený. Prajem všetko najlepšie jemu a jeho rodine.“

Ukrajinský prezident Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: X/Volodymyr Zelenskyy

„Je dobré, že podozrivý z pokusu o atentát bol rýchlo zadržaný. Toto je naša zásada: právny štát je prvoradý a politické násilie nemá miesto nikde na svete,“ uviedol v príspevku.

Pripomeňme, že incident sa stal v blízkosti golfového klubu patriaceho Trumpovi, keď agenti tajnej služby zbadali v kríkoch hlaveň pušky a začali strieľať. Podozrivý 58-ročný Ryan Wesley Routh ušiel, polícia ho následne zadržala na diaľnici v susednom okrese. Ryan Wesley Routh vyjadril v desiatkach príspevkov na sieti X v roku 2022 podporu Ukrajine vo vojne s Ruskom. 

Medzinárodná légia na obranu Ukrajiny, vojenská jednotka zložená zo zahraničných dobrovoľníkov, odmietla akékoľvek spojenie s Routhom.

„Chceli by sme objasniť, že Ryan Wesley Routh nikdy nebol súčasťou Medzinárodnej légie, nebol s ňou spojený ani s ňou v žiadnom vzťahu,“ uviedla légia v komentári pre Euronews. „Akékoľvek tvrdenia alebo náznaky naznačujúce opak sú úplne nepresné.“

(mas)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac