Skutočne sú odposluchy čurillovcov nezákonné?

Spochybňovanie dôkazov zo strany obhajoby je bežná vec v každom trestnom konaní. Advokát Kubina hovorí o nezákonnom dôkaze pri odposluchoch čurillovcov, no odkazuje na procesne nepoužiteľný dôkaz vo forme článku Denníka N.

Ján Čurilla. Foto: reprofoto Noviny.sk

Skupina vyšetrovateľov bývalého policajného útvaru NAKA, známa ako „čurillovci“, je dlhodobo predmetom verejnej diskusie, nakoľko sú v súčasnosti obžalovaní zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dôkazy obžaloby pozostávajú okrem listinných dôkazov a výpovedí svedkov najmä z množstva odposluchov.

Obhajca čurillovcov Peter Kubina sa pokúsil spochybniť legalitu odposluchov sťažnosťami na Ústavnom súde, no tie boli zamietnuté. Súd tak neurobil preto, že by nahrávky považoval za zákonné, ale kvôli zjednocujúcemu stanovisku pléna Ústavného súdu, podľa ktorého by túto otázku mal skúmať súd, ktorý vydal povolenie na použitie informačno-technických prostriedkov.

Peter Kubina. Foto: František Iván/TASR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.