Počet obetí povodní v Česku stúpol

Pribudli dvaja mŕtvi v Krnove, oznámil v pondelok na popoludňajšom brífingu riaditeľ polície v Moravsko-sliezskom kraji Tomáš Kužel. Všetky tri obete sú práve z tohto kraja, ktorý patrí k najviac zasiahnutým oblastiam.

ČR Česko Počasie Záplavy Povodne Záchranár bojuje so silným prúdom počas evakuácie miestnych obyvateľov v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky. Foto: TASR/AP

„V Krnove sa dnes našli dve osoby, dvaja muži. Jeden muž bol v byte, ktorý bol úplne zatopený. Keď opadla voda, bola tam nájdená mŕtvola, a jeden muž bol nájdený v miestnom potoku,“ spresnil Kužel.

Ďalšie dve osoby v kraji sú podľa neho ešte nezvestné. Celkom je však v ČR podľa ministra vnútra Víta Rakušana nezvestných minimálne sedem ľudí.

O prvej obeti informoval v pondelok ráno český policajný prezident Martin Vondrášek. Bola ňou žena, ktorá sa utopila v rieke Krasovka pri meste Bruntál. Podľa Kužela ju našli už v nedeľu.

Niektorý z povodňových stupňov v Česku stále platí na 193 miestach, prvýkrát od soboty klesol ich počet pod 200.

Extrémne ohrozenie je podľa stanice ČT24 v Děhylove v okrese Hlučín, tretí stupeň povodňovej aktivity dosahujú hladiny riek na dolných tokoch, napríklad Labe pri Ústí nad Labem či Orlica pri Hradci Králové. Rovnako sú na tom rieky v okolí Českých Budějovíc.

(tasr)