Česká vláda chce voľby napriek povodniam. Pomôcť majú hasiči aj policajti

Podpredseda vlády a minister vnútra ČR Vít Rakušan v utorok po rokovaní ústredného krízového štábu v Prahe uviedol, že v súvislosti so záplavami sú v Česku potvrdené tri úmrtia a sedem nezvestných osôb.

Doèasné policajné kontroly na èesko-slovenských hraniciach Vít Rakušan. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Minister na tlačovej konferencii, ktorú vysielala televízia ČT, informoval, že potvrdené sú aj tri prípady rabovania v zaplavených oblastiach. Upozornil, že osobám, ktoré sa rabovania dopustili v súčasnej situácii, hrozí osem až 15 rokov väzenia.

Dodal súčasne, že na miestach, ktoré ľudia v rámci evakuácie opustili, hliadkujú policajné zložky.

Veľká časť tlačovej konferencie bola venovaná príprave volieb do zastupiteľstiev krajov a tretiny Senátu Parlamentu ČR, ktoré sa budú konať 20. a 21. septembra.

Konanie volieb v pôvodnom termíne podľa Rakušana predstavuje nižšie riziko ohrozenia legitimity volieb, ako keby vláda vyhlásila núdzový stav, ktorý by bolo možné napadnúť na súde.

Rakušan uistil, že volebných lístkov bude dostatok. Dodal, že cez krajské volebné komisie poputujú do obcí a miest manuály na prípravu a realizáciu volieb v krízových podmienkach.

Ubezpečil, že štát pomôže postihnutým obciam, ktoré budú mať problém obsadiť volebné komisie napríklad pre to, že ich členovia sú vytopení. Poznamenal, že hlasovacie miestnosti môžu byť aj improvizované, prípadne sa zlúčiť. V „extrémnych prípadoch“ budú prenosnú urnu k voličom prinášať hasiči alebo policajti.

Minister vyzval na aktívne hľadanie neštandardných riešení pri zaisťovaní realizácie volieb. Ako príklad uviedol, že do obcí a miest, kde by ešte v sobotu popoludní nešla elektrina, hasiči dodajú elektrocentrály, aby príslušná volebná komisia mohla komisia odoslať výsledky hlasovania.

Rakušan prisľúbil, že jeho rezort bude v stredu prezentovať „netradičné“ spôsoby, ako si ľudia v zaplavených oblastiach budú môcť pred voľbami zaobstarať nové doklady, ak o pôvodné prišli.

V súvislosti s likvidáciou následkov povodní hlavná hygienička Barbora Macková apelovala, aby ľudia používali ochranné pomôcky, umývali si ruky a nejedli kontaminované potraviny. Informovala, že v zaplavených oblastiach prebehne očkovanie proti žltačke, ktoré bude plne hradené zo zdravotného poistenia.

Podľa Českého hydrometeorologického ústavu hladiny rozvodnených riek postupne klesajú, vysoko sa ale stále držia v južných Čechách, kde je vyhlásených najviac tretích stupňov. Najnovšie hydrologické modely hovoria, že na poludnie budú tretie stupne na juhu Čiech a na dolnom toku riek Labe a Morava.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac