Blinken pricestoval do Egypta na rokovanie o prímerí v Gaze

Ide už o desiatu návštevu Blízkeho východu zo strany amerického ministra zahraničia od vypuknutia vojny v Pásme Gazy. Antony Blinken by sa mal počas nej stretnúť aj s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

Snímka obrazovky 2024-08-20 o 6.10.51 Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Blinken má v Egypte diskutovať o novom kompromisnom návrhu s cieľom dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy, ale aj prepustenie desiatok rukojemníkov zadržiavaných na palestínskom území.

Títo rukojemníci boli unesení počas útoku palestínskeho islamistického hnutia Hamas proti Izraelu zo 7. októbra 2023, ktorý mal za následok odvetu Izraela v podobe ofenzívy v Pásme Gazy s tisíckami obetí.

O zvýšenom napätí na Blízkom východe so svojím izraelským kolegom Joavom Galantom telefonicky hovoril aj americký minister obrany Lloyd Austin.

Ich telefonát sa uskutočnil v utorok – v deň, keď stovky pagerov používaných členmi proiránskeho hnutia Hizballáh v Libanone explodovali pri útoku, ktorý táto libanonská militantná skupina pripisuje Izraelu. Pentagón odmietol uviesť, či Austin a Galant hovorili aj o spomínaných výbuchoch.

Hovorca Pentagonu Pat Ryder informoval, že témou rozhovoru bolo pretrvávajúce napätie na Blízkom východe a „hrozby, ktorým Izrael čelí“.

Austin podľa hovorcu „zopakoval potrebu prímeria a dohody o rukojemníkoch a dôležitosť zníženia napätia prostredníctvom diplomacie, aby sa predišlo rozrastaniu konfliktu do širšieho regiónu“.

Výbuchy v Libanone prišli len niekoľko hodín po tom, čo Izrael oznámil, že rozširuje ciele svojej takmer rok trvajúcej vojny proti Hamasu v Pásme Gazy, a to tak, aby zahŕňali aj front s Hizballáhom pozdĺž hranice Izraela s Libanonom.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac