USA v Tichom oceáne presunuli výsadkovú pechotu a systémy HIMARS čo najbližšie k Rusku

Výsadok približne 130 vojakov a presun zbraní na ostrov Šemija, ktorý je súčasťou Aleutských ostrovov blízko Aljašky, sa uskutočnil začiatkom septembra a prebehol v čase spoločných vojenských cvičení Číny a Ruska v Japonskom mori.

Systém HIMARS. Foto: Wikimedia/U.S. Army photo Systém HIMARS. Foto: Wikimedia/U.S. Army photo

Na Šemiji sa nachádza letecká základňa Erickson, ktorá sa považuje za najbližšie vojenské zariadenie USA k Rusku. Vzdialenosť od Ericksonu k najbližšiemu ruskému ostrovu je 450 kilometrov a niečo vyše tisíc kilometrov k metropole Kamčatského kraja.

Veliteľ 11. výsadkovej divízie generálmajor Joseph Hilbert uviedol, že vyslanie amerických jednotiek na ostrov neďaleko Aljašky je ukážkou schopnosti americkej armády reagovať na vojenské výzvy po celom svete a dodať „bojovo pripravené smrtiace sily“ na správne miesto v priebehu niekoľkých hodín. Dodal, že ide aj o reakciu na zvýšenú vojenskú aktivitu Ruska a Číny v okolí Aljašky.

Koncom júla v blízkosti regiónu po prvýkrát spoločne preleteli ruské a čínske jadrové bombardéry. Podľa Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) zostali v medzinárodnom vzdušnom priestore a nevstúpili do suverénneho vzdušného priestoru USA alebo Kanady.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že letecké hliadky sa uskutočnili nad vodami Čukotského a Beringovho mora a severnej časti Tichého oceánu. Hovorca čínskej armády Zhang Xiaogang zdôraznil, že išlo o ôsmu takúto hliadku od roku 2019.

„Tieto opatrenia nie sú namierené proti tretím stranám, sú v súlade s platným medzinárodným právom a medzinárodnou praxou a nemajú vplyv na súčasnú medzinárodnú a regionálnu situáciu,“ uviedol Zhang.

(sab)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac