Združenie miest a obcí Slovenska zriadilo účet na pomoc samosprávam po povodniach

Vytvorenie transparentného účtu schválila Rada Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), prispieť môžu občania aj iné samosprávy.

staskov 11 Zaplavený rodinný dom v Staškove. Foto: Matej Smreček

Predseda ZMOS Jozef Božik na rokovaní združenia vyzval starostov a primátorov, aby sa do zbierky zapojili symbolickou sumou jedného centa na obyvateľa.

„V prípade šesťtisícovej samosprávy je to čiastka 60 eur. V prípade 20-tisícového mesta je to 200 eur. Rada ZMOS zároveň odsúhlasila, že z rozpočtu ZMOS prispejeme za všetky členské obce do 500 obyvateľov, čo činí sumu približne trtisíc eur. Tieto malé obce tak nemusia prispievať, pokiaľ sa nerozhodnú konať inak,“ vysvetlil Božik.

Ústredná riaditeľka kancelárie ZMOS Zuzana Špačeková dodala, že peniaze prerozdelí kolektívny orgán ZMOS na základe odporúčaní predsedov regionálnych združení miest a obcí.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac