Peter Pellegrini: Nerobme z kníh symbol bohatých ľudí

Prezident Slovenskej republiky priznal, že žijeme digitálnu dobu, avšak nič nenahradí pocit siahnuť po knihe z knižnice, nadýchnuť sa jej vône a potešiť sa z jej obsahu či dozvedieť sa niečo nové.

Pellegrini v Èesku Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Knihy vždy boli symbolom vzdelania, ktoré má a musí byť dostupné všetkým, pretože len vzdelaný národ sa môže posúvať vpred. Nerobme z nich symbol bohatých ľudí. O úspechu človeka by mal rozhodovať jeho talent a schopnosť tvrdo na sebe pracovať – a nie to, či sa narodil do bohatej alebo chudobnej rodiny,“ napísal na sociálnej sieti.

Dodal, že štát so silným sociálnym cítením by mal vytvárať podmienky, aby vzdelanie aj v knižnej podobe bolo čo najdostupnejšie a každý mal vďaka tomu rovnakú štartovaciu čiaru v živote.

„Rozumiem, že Slovensko stojí pred nevyhnutným krokom, kedy musí zaplatiť za chyby vlád z minulosti. Len si musíme dať pozor, aby sme si touto platbou neničili aj vlastnú budúcnosť,“ uzavrel.

(max)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac