Maďarsko príde o časť peňazí z EÚ. Dôvodom je nezaplatenie pokuty

Pokutu udelil Maďarsku Súdny dvor EÚ (SDEÚ) ešte v lete za porušenie únijných azylových pravidiel.

Zjazd Fideszu Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

SDEÚ udelil v polovici júna Maďarsku paušálnu pokutu 200 miliónov eur a jeden milión eur za každý deň omeškania, pretože v roku 2020 nevykonalo rozhodnutie o dodržiavaní medzinárodných postupov pre žiadateľov o azyl.

Maďarsko koncom augusta nedodržalo prvý termín na zaplatenie pokuty, čo exekutívu EÚ prinútilo zaslať druhú žiadosť o platbu s termínom do 17. septembra. Aj tú však maďarská vláda odignorovala.

EK preto aktivuje proti Budapešti takzvaný „kompenzačný postup“ a sumu pokuty odráta z eurofondov pridelených Maďarsku. Kompenzačný mechanizmus preskúma rôzne finančné balíky, ktoré by mali Maďarsku vyplatiť v nasledujúcich týždňoch. Zatiaľ však nie je jasné, na ktorú plánovanú platbu eurokomisia siahne.

Približne 21 miliárd eur z kohéznych fondov a fondov na obnovu po pandémii vyčlenených pre Maďarsko zostáva zmrazených z dôvodu poklesu úrovne právneho štátu, pripomína Euronews.

Od vydania rozhodnutia SDEÚ premiér Viktor Orbán vystupňoval svoju rétoriku zameranú proti Únii. Uloženú pokutu označil za nehoráznu a tvrdil, že jeho krajina by mala dostať dve miliardy eur za ochranu svojich hraníc od roku 2015.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac