Francúzski výrobcovia komponentov do áut varujú pred veľkým prepúšťaním

Vzhľadom na pokles predaja áut, oslabovanie trhu s elektromobilmi a rastúcu konkurenciu v Číne je v sektore ohrozená až polovica pracovných miest.

Výrobná linka spoloènosti Volkswagen Slovakia Ilustračná snímka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Jean-Louis Pech, šéf asociácie francúzskych výrobcov autokomponentov Fiev, uviedol, že v nasledujúcich rokoch hrozí tomuto odvetviu strata približne polovice pracovných miest.

„Vzhľadom na aktivitu je v nasledujúcich piatich rokoch možná strata viac než polovice pracovných pozícií. Toto číslo, bohužiaľ, nie je prehnané,“ povedal Pech na tlačovej konferencii s tým, že „sa to môže udiať veľmi, veľmi rýchlo“.

Predaj áut vo Francúzsku sa v auguste prepadol oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 24,3 percenta. Poukázali na to na začiatku septembra údaje Plateforme de la filiére automobile (PFA), ktorá združuje podniky vo francúzskom automobilovom sektore.

Vývoj v auguste sa výrazne podpísal na celkovom predaji za osem mesiacov, za ktoré predaj klesol o polovicu percenta.

K poklesu predaja došlo už v júli, bol však miernejší. Dosiahol 2,26 percenta a neviedol k poklesu objemu predaja za celé obdobie od začiatku roka. Za január až koniec júla sa predaj áut vo Francúzsku ešte zvýšil, a to o 2,2 percenta.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac