Francúzski výrobcovia komponentov do áut varujú pred veľkým prepúšťaním

Vzhľadom na pokles predaja áut, oslabovanie trhu s elektromobilmi a rastúcu konkurenciu v Číne je v sektore ohrozená až polovica pracovných miest.

Výrobná linka spoloènosti Volkswagen Slovakia Ilustračná snímka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Jean-Louis Pech, šéf asociácie francúzskych výrobcov autokomponentov Fiev, uviedol, že v nasledujúcich rokoch hrozí tomuto odvetviu strata približne polovice pracovných miest.

„Vzhľadom na aktivitu je v nasledujúcich piatich rokoch možná strata viac než polovice pracovných pozícií. Toto číslo, bohužiaľ, nie je prehnané,“ povedal Pech na tlačovej konferencii s tým, že „sa to môže udiať veľmi, veľmi rýchlo“.

Predaj áut vo Francúzsku sa v auguste prepadol oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 24,3 percenta. Poukázali na to na začiatku septembra údaje Plateforme de la filiére automobile (PFA), ktorá združuje podniky vo francúzskom automobilovom sektore.

Vývoj v auguste sa výrazne podpísal na celkovom predaji za osem mesiacov, za ktoré predaj klesol o polovicu percenta.

K poklesu predaja došlo už v júli, bol však miernejší. Dosiahol 2,26 percenta a neviedol k poklesu objemu predaja za celé obdobie od začiatku roka. Za január až koniec júla sa predaj áut vo Francúzsku ešte zvýšil, a to o 2,2 percenta.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac