Po pageroch vybuchujú v Libanone aj vysielačky

V stredu popoludní sa v južných častiach Bejrútu ozývali výbuchy. Explodovali vysielačky, ktoré používa militantná skupina Hizballáh.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 18.03.32 Príslušníci civilnej obrany odnášajú zraneného muža, ktorému vybuchol v ruke pager. Foto: TASR/AP

Pri druhej vlne výbuchov prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše tristo osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Jeden z výbuchov nastal v blízkosti pohrebu ľudí, ktorých deň pred tým zabili explózie pagerov, informovala agentúra Reuters. K výbuchom došlo na juhu Libanonu a na južných predmestiach Bejrútu, informoval zdroj z prostredia bezpečnosti a svedok.

Na snímkach vysielačiek, ktoré v stredu vybuchli, a ktoré preskúmala agentúra Reuters, vidieť na vnútornej strane nápis „ICOM“ a „vyrobené v Japonsku“.

ICOM je japonská spoločnosť zaoberajúca sa rádiovou komunikáciou a telefónmi. Spoločnosť uviedla, že už prestala vyrábať viaceré modely vysielačiek vrátane IC-V82, ktorý sa podľa všetkého výrazne zhoduje s modelmi na stredajších záberoch z Libanonu a ktorého výrobu ukončili v roku 2014. Spoločnosť ICOM na žiadosť agentúry Reuters o komentár bezprostredne neodpovedala.

Libanonské bezpečnostné zdroje potvrdili agentúre DPA, že explodovali vysielačky príslušníkov hnutia Hizballáh. Aj podľa informácií od zdrojov z Hizballáhu sa výbuchy týkajú „bezdrôtových zariadení, ako sú vysielačky“.

Vysielačky zakúpil Hizballáh podľa zdroja z prostredia bezpečnosti pred piatimi mesiacmi, teda v podobnom čase ako pagery, ktoré v Libanone vybuchovali v utorok.

V Bejrúte a na juhu krajiny údajne došlo aj k výbuchom solárnych panelov na domoch, píše agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnu libanonskú tlačovú agentúru. Pri týchto explóziách utrpela zranenia najmenej jedna osoba.

V utorok po celej krajine explodovali tisíce pagerov, ktoré používa Hizballáh. Výbuchy si vyžiadali 12 obetí a tisíce zranených.

(mep, mas, ap, tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac