OSN rezolúciou vyzýva Izrael ukončiť okupáciu palestínskych území do jedného roka

Rezolúcia je nezáväzná. Za hlasovalo 124 zo 193 členských krajín Valného zhromaždenia (VZ), 14 bolo proti a 43 sa zdržalo. Proti návrhu bol aj samotný Izrael, ktorý varoval, že podnieti násilie, a Spojené štáty, ako aj Maďarsko, Česko a Argentína.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 19.31.09

Text rezolúcie je založený na poradnom stanovisku Medzinárodného súdneho dvora (MSD) z júla 2024, ktorý označil izraelskú okupáciu od roku 1967 za „nezákonnú“. V pôvodnom návrhu bola požiadavka, aby Izrael ukončil svoju nezákonnú prítomnosť na okupovaných palestínskych územiach do šiestich mesiacov od prijatia dokumentu.        

Rezolúcia požaduje okrem stiahnutia Izraela z palestínskych území aj zastavenie budovania nových židovských osád, vrátenie zabratej pôdy a majetku a možnosť návratu vysídlených Palestínčanov. Vyzýva tiež štáty, aby zastavili dodávky zbraní Izraelu, keď existujú dôvodné podozrenia, že môžu byť použité na okupovaných územiach.        

O zvolanie mimoriadneho zasadnutia VZ OSN zhromaždenia požiadali arabské krajiny. Konalo sa krátko pred otvorením 79. všeobecnej rozpravy, ktorá sa začne 24. septembra.        

„Chceme využiť tlak medzinárodného spoločenstva vo Valnom zhromaždení a tlak historického rozhodnutia MSD, aby sme prinútili Izrael zmeniť jeho správanie,“ povedal v pondelok palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr. „Palestínčania chcú žiť — nie prežiť. Chcú byť v bezpečí svojich domovov,“ dodal.        

Izrael rezolúciu ostro kritizoval. „Je to hanebné rozhodnutie, ktoré podporuje diplomatický terorizmus Palestínskej samosprávy,“ uviedol izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon. „Namiesto toho, aby si Valné zhromaždenie pripomenulo výročie masakry zo 7. októbra odsúdením Hamasu a výzvou na prepustenie všetkých 101 zostávajúcich rukojemníkov, naďalej tancuje tak, ako píska Palestínska samospráva, ktorá podporuje vrahov z Hamasu,“ dodal.        

Americká veľvyslankyňa Linda Thomasová-Greenfieldová odsúdila rezolúciu ešte pred hlasovaním ako „poburujúcu“. Podľa nej nepomôže dosiahnuť mier a tiež okrem iného neuznáva, že „teroristická organizácia Hamas v súčasnosti vládne v Pásme Gazy“.        

Zatiaľ čo Bezpečnostná rada je v otázke Pásma Gazy do značnej miery paralyzovaná a USA opakovane vetujú pokusy o kritiku Izraela, Valné zhromaždenie OSN prijalo niekoľko rezolúcií na podporu palestínskych civilistov v súčasnej vojne. Na rozdiel od Bezpečnostnej rady však nemá nijaká krajina vo VZ právo veta.        

V rámci tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967 Izrael obsadil Západný breh Jordánu, východný Jeruzalem a Pásmo Gazy. Izraelské osídľovanie okupovaných území je mnohými štátmi vnímané ako porušovanie medzinárodného práva a ako prekážka vytvorenia nezávislého palestínskeho štátu.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac