Fed prvýkrát od roku 2020 uvoľnil menovú politiku, znížil kľúčovú sadzbu do pásma 4,75 až 5 percenta

Americká centrálna banka (Fed) zároveň signalizovala, že bude v uvoľňovaní pokračovať, pričom v tomto roku by mala sadzby znížiť ešte dvakrát a v roku 2025 štyrikrát.

Šéf Fed-u Jerome Powell. Foto: TASR/AP Šéf Fedu Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Menový výbor (FOMC) znížil kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov do pásma 4,75 až 5 percenta z takmer 23-ročného maxima 5,25 až 5,50 percenta, kde sa nachádzala od júla 2023.        

Dôvodom agresívneho uvoľnenia je snaha Fedu zabrániť ochladeniu trhu práce v USA. Akciové trhy prijali správu o znížení kľúčovej sadzby Fedu o pol percentuálneho bodu pozitívne.        

Rozhodnutie nebolo jednohlasné. Proti sa postavila členka rady guvernérov Fedu Michelle Bowmanová, ktorá podporovala zníženie len o 25 bázických bodov. Za posledné dva roky boli rozhodnutia o nastavení úrokových sadzieb jednohlasné.        

Predstavitelia Fedu sa tiež zhodli na tom, že v tomto roku očakávajú ešte dve zníženia sadzieb o 25 bázických bodov, po ktorých budú nasledovať ďalšie štyri zníženia v budúcom roku a dve zníženia v roku 2026.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac