Šéfka liberálov v europarlamente upozornila na odvolanie Šimečku, Metsolová chce reagovať

Francúzska europoslankyňa a predsedníčka liberálnej politickej frakcie Obnovme Európu (RE) Valerie Hayerová si u predsedníčky auroparlamentu Roberty Metsolovej vyžiadala možnosť vystúpiť s prejavom pred sériou stredajších hlasovaní.

GXvPsCuWUAASjw_ Valerie Hayerová (vľavo). Foto: X/Valérie Hayer

„Režim Roberta Fica (Smer) opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky. Líder opozície, môj bývalý kolega Michal Šimečka, bývalý podpredseda Európskeho parlamentu, bol včera odvolaný z postu podpredsedu slovenského parlamentu,“ uviedla Hayerová v pléne.        

Vyhlásila, že za odvolaním Šimečku stoja poslanci Smeru a SNS. Ide podľa jej slov o ďalší vážny pokus destabilizovať opozíciu a jej lídrov na Slovensku.        

„Nikdy predtým nebol predstaviteľ opozície odvolaný z verejnej funkcie. A toto sa deje v čase, keď Smer už napadol médiá, protikorupčné inštitúcie, kultúrny sektor a občianske združenia, ktoré prejavujú nespokojnosť s vládnymi praktikami,“ povedala Hayerová.        

Šéfka skupiny RE pokračovala, že Šimečka a členovia jeho rodiny boli falošne obvinení členmi vlády, a zdôraznila, že toto nemôže ďalej pokračovať. „Naša frakcia je rozhodnutá podporovať demokraciu na Slovensku. Vyzývam všetkých demokratov v europarlamente, aby sa zobudili. A pýtam sa aj vás, pani predsedníčka, aké kroky má Európsky parlament uskutočniť?“ obrátila sa na Metsolovú v závere svojho prejavu.        

Metsolová odpovedala, že v utorok osobne hovorila so Šimečkom a prisľúbila mu, že sa na túto záležitosť bude pýtať aj ona osobne.        

Na Hayerovej vystúpenie zareagoval poľský europoslanec Patryk Jaki zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Upozornil plénum, že súčasná poľská vláda, ktorej súčasťou sú aj liberáli patriaci do rodiny RE, urobila to isté v Poľsku, kde opozičná konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), hoci je najväčším parlamentným subjektom, nemá vo vedení Sejmu nikoho.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac