Venezuelský opozičný líder tvrdí, že musel podpísať list, kde uznal prehru vo voľbách

Edmundo González Urrutia, venezuelský opozičný líder informoval, že dokument podpísal pod nátlakom a preto je neplatný.

Venezuela_Election548498060814 Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová a venezuelský prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia počas tlačovej konferencie po prezidentskách voľbách v Caracase. Foto: TASR/AP

González Urrutia tvrdí, list mu priniesli viceprezidentka Venezuely Delcy Rodríguezová a jej brat Jorge Rodríguez, ktorý je predsedom parlamentu. Stretnutie sa uskutočnilo v čase, keď sa González Urrutia ukrýval na španielskom veľvyslanectve v Caracase.

„Nasledovali veľmi napäté hodiny nátlaku a vydierania,“ objasnil podpísanie dokumentu González Urrutia. Po tomto stretnutí opozičný líder usúdil, že na slobode bude užitočnejší ako vo väzení, píše Reuters. Následne ušiel do Španielska, kde požiadal o azyl. Uviedol tiež, že dokument je nulitný, keďže ho podpísal pod nátlakom.

Venezuelské úrady naklonené vláde vyhlásili za víťaza prezidentských volieb súčasného prezidenta Madura. Opozícia voľby považuje za zmanipulované a tvrdí, že má dôkazy o tom, že s pohodlným náskokom zvíťazil jej kandidát González Urrutia.

Po voľbách vydali na opozičného kandidáta zatykač za to, že sa vyhlasuje za právoplatného víťaza volieb. Pred odchodom z krajiny sa mesiac skrýval a trikrát po sebe ignoroval predvolanie na prokuratúru s odôvodnením, že by mu hrozilo väzenie.

Viacero štátov vrátane USA, EÚ a krajín Latinskej Ameriky odmietli uznať Madura za víťaza bez toho, aby Venezuela poskytla podrobné výsledky hlasovania vrátane zápisníc z jednotlivých volebných okrskov.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac