So škodami po povodniach pomôžu nezamestnaní. Rezort vyčlenil státisíce eur

Ministerstvo práce spustilo humanitárnu pomoc pre občanov postihnutých záplavami. Vyčlenilo na to dva milióny eur. Do boja s odstraňovaním škôd po povodniach nasadilo aj 450 nezamestnaných ľudí.

Snímka obrazovky 2024-09-19 o 10.54.33 Erik Tomáš (Hlas). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Minister práce Erik Tomáš (Hlas) na štvrtkovej tlačovej konferencii v Stupave ozrejmil, že pomoc pre ľudí postihnutých živlom bude mať dve roviny. „Prvou je finančná pomoc občanom, ale aj mestám a obciam. Každej postihnutej domácnosti poskytneme príspevok vo výške maximálne 1 500 eur. Ak to nebude stačiť, môžeme príspevok poskytnúť aj opakovane,“ vysvetlil Tomáš.

Občanov preto vyzval, aby sa o tieto peniaze začali hlásiť. S vypĺňaním žiadostí im majú pomôcť aj zamestnanci úradov práce. „Vyslali sme aj dve mobilné kancelárie, jednu do Malaciek, druhú do Čadce, ktoré majú tiež pomáhať občanom s čo najrýchlejším vybavením byrokracie,“ doplnil minister.

Druhou formou pomoci je podľa jeho slov príspevok mestám a obciam vo výške 15-tisíc eur. Tieto peniaze však musia byť použité na nákup materiálov a iných potrebných vecí pre občanov.

Šéf rezortu práce tiež priblížil, že vyčlenili 450 nezamestnaných ľudí, ktorí budú pomáhať pri odstraňovaní škôd. Ministerstvo práce im poskytne mesačnú odmenu vo výške životného minima, ktoré je 274 eur. „Zároveň poskytneme mestám a obciam na jedného takéhoto nezamestnaného mesačný príspevok 94 eur na nákup pracovného náradia a oblečenia. Program sme zatiaľ nastavili na tri mesiace s tým, že pokiaľ to bude nevyhnutné, tak ho predĺžime,“ konštatoval Tomáš.

Celkový objem na poskytnutie finančnej pomoci predstavuje podľa jeho slov dva milióny eur, na financie určené pre nezamestnaných je to 500-tisíc eur. Oba objemy však tiež vedia v prípade potreby navýšiť.

Primátor Stupavy Novisedlák doplnil, že každá pomoc samospráve je v tejto situácii vítaná. V Stupave sa teraz prioritne sústreďujú na pomoc ľuďom, a to hlavne s odčerpávaním vody, pristavením kontajnerov či odstraňovaním bahna zo záhrad.

„Pracujeme tiež na zvýšení bezpečnosti. Budeme musieť dať staticky skontrolovať asi deväť mostných prepojení, ktoré boli pod najväčším náporom vody. Máme tiež podmyté tri ulice, na jednej ulici v hornej časti sa nám hýbe svah. Kontrolujeme aj všetky stromy, hlavne pri vodných tokoch v meste, aby neprišlo k riziku ich pádu,“ dodal Novisedlák.

(gko)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok