Hrozilo, že spadne na R1-ku. O zbúraní mosta v Banskej Bystrici rozhodli expresne rýchlo

Vo štvrtok ráno frekventovaný most ponad rýchlostnú cestu R1 uzatvorili. Diagnostika ukázala, že je v takom zlom stave, že sa môže kedykoľvek zrútiť. Mesto expresne rýchlo rozhodlo o jeho zbúraní a uzatvorení rýchlostnej cesty.

most,bb2 Polícia pred mostom otáča vozidlá. Foto: Mário Kaprálik

Diagnostiku mostnej konštrukcie dostalo mesto v stredu a muselo začať okamžite konať. Most je v havarijnom stave a puklina v ňom môže spôsobiť, že spadne na rýchlostnú cestu pri vstupe do Banskej Bystrice smerom od Zvolena.

Preto polícia most hneď ráno uzatvorila a nepúšťa naň vozidlá, chodcov ani cyklistov. Poobede samospráva rozhodla, že most zbúra.

„Keďže most prechádza ponad rýchlostnú cestu R1, kľúčová pre nás bola ďalšia komunikácia s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a ministerstvom dopravy, aby sme našli čo najrýchlejšie riešenie a eliminovali všetky riziká. V popoludňajších hodinách sme spoločne rozhodli o uzatvorení rýchlostnej cesty R1,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Uzatvorenie R1-ky a presmerovanie dopravy ovplyvní premávku v celom meste, čo sa dá v mimoriadnej situácii vydržať podľa primátora len pár dní a z dlhodobého hľadiska sa to akceptovať nedá.

„Preto som napriek nejasnému vlastníctvu tohto mosta rozhodol, že pristúpime k jeho zbúraniu, aby mohla byť rýchlostná cesta čo najskôr sprejazdnená, a aby nemalo presmerovanie dopravy z R1 negatívne dopady na obyvateľov nášho mesta,“ vysvetlil Nosko.

Polícia pred mostom otáča vozidlá. Foto: Mário Kaprálik

Problémom mosta je jeho havarijný stav a spomínaná akútna porucha – prasklina v strednom poli mostnej konštrukcie.

„Ide o špecifickú konštrukciu, pri ktorej sa poruchy alebo zmeny prejavujú náhle, čo sa stalo aj v tomto prípade. Táto prasklina však môže spôsobiť kolaps konštrukcie mosta,“ vysvetlil Nosko.

Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že mesto nemá k mostnej konštrukcii jednoznačný vlastnícky vzťah a nemá ho ani NDS. Otázne je, kto to všetko zaplatí. Samospráva totiž hovorí, že most nie je v ich vlastníctve a nemá ho zapísaný ani v liste vlastníctva.

Vedenie mesta informovalo, že vykonáva pravidelnú diagnostiku mostov, ktoré má vo svojom vlastníctve. Hoci most v Kremničke nie je evidovaný v majetku mesta, samospráva iniciatívne zabezpečila opätovnú prehliadku jeho súčasného stavu.

„Uzavretie 50-ročného mosta vo štvrtok ráno pre všetku dopravu si vyžiadali výsledky statického posudku po vykonanej pravidelnej prehliadke mosta, ktorý radnica dostala v stredu. Vykonaná hlavná mostná prehliadka zistila viacero závažných porúch na nosnej konštrukcii,“ vysvetlil primátor Nosko.

Podľa primátora bol most posudkom zaradený do triedy sedem, čo je havarijný stav. Predchádzajúca prehliadka pritom konštatovala stav štyri až päť, takže došlo k náhlemu zhoršeniu stavu tohto mosta, čo môže mať súvis aj s dažďom a následným zavodnením konštrukcie mosta.

Vo štvrtok ráno zasadala pracovná skupina za účasti odborných útvarov mesta, zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), Slovenskej správy ciest (SSC) a dopravnej polície. Primátor Nosko ešte dopoludnia informoval, že zrejme akékoľvek opravy mosta by boli ekonomicky neefektívne a preto sa aktuálne javí ako najlepšie riešenie jeho zbúranie.

Mostu pri vjazde do Banskej Bystrice hrozí zrútenie. Foto: Mário Kaprálik

„Naším odporúčaním je odstránenie nosnej konštrukcie, čiže asanácia nosnej konštrukcie. V tomto štádiu už nie je ekonomicky výhodné investovať do takto poškodeného mosta,“ uviedol aj statik Milan Krajči. NDS avizuje, že hneď ako sa prijme rozhodnutie k zbúraniu mosta, sú pripravení byť maximálne súčinní.

„Pre nás je prioritou, aby bola zabezpečená bezpečnosť premávky po R1. Ak bude musieť byť uzavretá R1 pre akékoľvek stavebné práce na moste, urobíme všetko pre to, aby obmedzenia pre motoristov trvali čo najkratšie. Búranie mosta je relatívne jednoduché a ak všetko ide hladko, diaľnica vie byť prejazdná za 24 hodín,“ doplnil riaditeľ NDS Filip Macháček.

„Vzhľadom na kritickú situáciu mosta musela polícia uzatvoriť rýchlostnú cestu na tomto úseku. Chceme poprosiť o rešpektovanie dopravného značenia a pokynov polície, ktoré vodičov odklonia na obchádzkové trasy. Keďže ide o mimoriadnu situáciu, prosíme o trpezlivosť. Naším cieľom je v prvom rade bezpečnosť vodičov a čo najrýchlejšie sprejazdnenie tohto úseku,“ informoval štátny tajomník Ministerstva dopravy SR Igor Choma.

K zbúraniu mosta dôjde v najbližších dňoch.

Na most sa už nedostanú ani autá, ani chodci. Foto: Mário Kaprálik

V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok