USA sa obávajú, že Izrael je blízko k spusteniu pozemnej ofenzívy do Libanonu

Dvojdňová séria výbuchov elektronických zariadení, ktorá čiastočne paralyzovala šiitskych militantov v južnom Libanone, by mohla byť predohrou k širšiemu útoku Izraela na územie svojho severného suseda, obáva sa Pentagón.

Lloyd Austin Joav Gallant Izraelský minister obrany Joav Gallant (vľavo) a americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Ešte pred riadenými explóziami pagerov v utorok a vysielačiek v stredu povedal americký minister obrany Lloyd Austin vysokým predstaviteľom svojho rezortu, že sa obáva, že Izrael by mohol začať pozemnú ofenzívu po mesiacoch vzájomného ostreľovania a raketových, dronových i leteckých útokov ponad izraelsko-libanonskú hranicu.

Po úderoch, ktoré pravdepodobne vykonala tajná služba Mosad, sa obavy Spojených štátov z možnej pozemnej invázie ešte zvýšili.

„Veľmi sa obávam, že sa to vymkne spod kontroly,“ povedal anonymne vysokopostavený predstaviteľ rezortu obrany a zopakoval tak utorňajšie vyjadrenia ďalších spolupracovníkov Pentagónu.

Americký predstaviteľ tiež informoval, že izraelská armáda v posledných dňoch presunula z južnej časti krajiny na sever divíziu komanda a výsadkárov, ktorá niekoľko mesiacov operovala v Pásme Gazy. Divízia Obranných síl Izraela (IDF) pritom pozostáva z tisícov vojakov.

Od vypuknutia vojny v palestínskej enkláve v októbri minulého roka sa Bidenova administratíva obáva plnohodnotného konfliktu na severnej hranici Izraela, do ktorého by sa mohli zapojiť USA a dokonca aj Irán.

Napriek tomu ďalší americkí predstavitelia zdôraznili, že nezaznamenali žiadne indikátory príprav na inváziu, ako je napr. povolanie záloh.

Aj keby sa tak stalo, trvalo by celé týždne, kým budú IDF z personálneho hľadiska v pozícii začať veľký útok.

Armáda by však mohla dostať rozkaz vykonať operáciu menšieho rozsahu, ktorá by si vyžadovala menej času na prípravu, predpokladajú zdroje z Pentagónu.

Izraelskí predstavitelia v stredu uviedli, že začínajú novú etapu konfliktu s Hizballáhom, pokiaľ militantná skupina nestiahne svoje sily z južného Libanonu a nezastaví cezhraničné raketové a mínometné útoky, ktoré si vynútili evakuáciu desaťtisícov Izraelčanov zo severu krajiny.

„Sme na začiatku novej fázy vojny – vyčleňujeme zdroje a sily do severnej oblasti a naša úloha je jasná: zabezpečiť bezpečný návrat severných komunít Izraela do ich domovov,“ napísal v stredu na sieti X izraelský minister obrany Joav Gallant. „Na to je potrebné zmeniť bezpečnostnú situáciu.“

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v reakcii na to na tlačovom brífingu novinárom povedal, že stále existuje spôsob, ako ukončiť krízu prostredníctvom diplomacie, nie vojny. „Nič nie je nevyhnutné,“ povedal o potenciálnom konflikte.

Hizballáh prisľúbil odvetu za útoky, pri ktorých celkovo zahynulo 32 ľudí a ďalších takmer 3 500 utrpelo zranenia. Izrael tieto útoky oficiálne nekomentoval.

(sab)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok