Doprava po uzávierke R1 v Banskej Bystrici skolabovala. Motoristi, vyhnite sa mestu

Vodiči jazdiaci po rýchlostnej ceste R1 od Bratislavy by mali radšej využívať obchádzku mimo Banskej Bystrice. Dôvodom sú rozsiahle kolóny a zápchy na cestách po uzávierke úseku R1 v krajskom meste a tiež cesty prvej triedy I/69. 

kaprálik-bb1 Aktuálna dopravná situácia v Banskej Bystrici. Foto: Mário Kaprálik.

Predchádzalo tomu vo štvrtok uzavretie mosta v Kremničke, mestskej časti Banskej Bystrice. Pre zistenie náhlej poruchy preradili most do najvyššieho, siedmeho stupňa, teda do havarijného stavu a musia ho zbúrať. Ide o prvý most ponad R1-ku pri vstupe do Banskej Bystrice v smere od Zvolena.

V piatok dopoludnia sa tvorili kolóny najmä smerom na Zvolen, a to na rýchlostnej ceste, kde pred poškodeným mostom pri Tescu odkláňali policajti autá na vedľajšie cesty. V kolóne stáli desiatky áut a kamiónov. V opačnom smere zo Zvolena bola premávka plynulá.

Uzavretý most nad R1 začnú búrať pravdepodobne už počas tejto noci. Informoval o tom podľa TASR v piatok primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Aktuálne prebieha priame rokovacie konanie so zhotoviteľom. Zámerom je, aby uzavretý úsek R1 bol sprejazdnený od pondelka 23. septembra.

Kolóny po uzávierke R1 v Banskej Bystrici. Foto: Mário Kaprálik.

Cesta sa výrazne predĺžila

Doprava skolabovala vo štvrtok podvečer po uzatvorení R1 medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Vodiči čakali v dlhých kolónach a hýbali sa doslova po metroch.

„Išiel som zo Zvolena domov do Bystrice. Cesta mi trvala takmer tri hodiny. Inak mi po diaľnici netrvá ani 15 minút. Skôr sme stáli, ako sme sa hýbali,“ povedal pre Štandard Ivan z Banskej Bystrice. „Neviem si predstaviť, ako to bude ďalej vyzerať. Zrejme sa to nezlepší, pokiaľ nezhodia ten most,“ dodal motorista.

Situácia je oproti štvrtku, keď sa vodiči nečakane dozvedeli o uzatvorení rýchlostnej cesty, pokojnejšia. Vplýva na to aj to, že policajti riadia dopravu na najkritickejších miestach v Banskej Bystrici. Najvyťaženejšia doprava v meste je podľa polície na Sládkovičovej ulici, zatiaľ tam ale vďaka regulácii nevznikajú veľké upchatia.  

Mimoriadna dopravná situácia v Banskej Bystrici. Foto: Mário Kaprálik.

Obchádzka cez Kremnicu na Martin

Vodiči prichádzajúci od Zvolena podľa polície hlásia zhruba hodinové zdržanie. „Odporúčame vodičom,  ktorí smerujú po ceste R1 od Bratislavy na Banskú Bystricu, prípadne majú plánovanú cestu smer Donovaly a ďalej, aby použili zjazd na Kremnicu/Kremnické Bane a použili tak trasu v smere na Martin. Taktiež v opačnom smere odporúčame vyhnúť sa prejazdu Banskou Bystricou,“ informovala na sociálnej sieti krajská polícia v Banskej Bystrici.

Od skorého piatkového rána sú na cestách policajné hliadky. V priebehu 24 hodín sa na križovatkách v okolí Banskej Bystrice vystrieda v troch zmenách viac ako sto policajtov. Polícia v križovatkách reguluje dopravu, no napriek jej snahe je plynulosť premávky výrazne obmedzená.

„S nastupujúcim víkendom a zvýšeným počtom vozidiel tranzitujúcich zo západného Slovenska na východ očakávame zhoršenie dopravnej situácie,“ upozornila popoludní polícia. V tejto súvislosti opätovne vyzvala vodičov, aby s týmto zdržaním rátali a boli k sebe ohľaduplní. Tí, ktorí môžu, by mali zvážiť použitie alternatívnych trás.

Dopravu v meste riadia policajti. Foto: Mário Kaprálik.

Po moste nešla ťažká vojenská technika

Mesto Banská Bystrica poprelo informácie na sociálnych sieťach o tom, že uzavretý most poškodili tanky a ťažké vojenské vozidlá počas osláv 80. výročia SNP.

„Mesto dalo zamietavé stanovisko k prejazdu ťažkej vojenskej techniky po tomto moste. Vojenská kolóna po moste neprechádzala ani počas prehliadky, ani počas jej nácviku,“ oznámilo mesto.

Pri Strečne cez víkend bez obmedzení

Štátny tajomník Ministerstva dopravy SR Igor Choma priznal, že odstavením mosta a úseku R1 v Banskej Bystrici vzniká v regióne dopravný chaos. „Z tohto dôvodu sme prehodnotili situáciu a v spolupráci so Slovenskou správou ciest (SSC) sme sa rozhodli, že zastavíme práce, ktoré sa robia na ceste I/18 pod Strečnom, aby počas celého víkendu mohla premávka fungovať bez akýchkoľvek obmedzení,“ povedal Igor Choma. Ako podotkol, dohodli sa na tom aj s krajským dopravným inšpektorátom a krízovým štábom. Dodal, že cesta pod Strečnom bude do pondelka do 7.00 bez obmedzení.

SSC oznámila, že pre kritickú dopravnú situáciu zrušila plánované víkendové dopravné obmedzenia z dôvodu sanácie svahu nad cestou I/18 medzi Strečnom a Dubnou Skalou. TASR o tom informovala hovorkyňa štátnych cestárov Jana Lukáčová. Až do pondelka 23. septembra bude prejazd kritickým úsekom cesty obojsmerný bez obmedzení.

Pôvodne cestári plánovali cez víkend jednosmernú premávku striedavo riadenú semaformi od 7.00 do 19.00 h. „Mimoriadna udalosť na moste v Banskej Bystrici, uzavretie cesty R1 a ďalšie obmedzenia sú dôvodom kritickej dopravnej situácie v regióne. SSC preto obmedzuje víkendové práce na sanácii skalného brala a do pondelka 23. septembra otvára na ceste I/18 pod Strečnom obojsmernú premávku bez obmedzení,“ priblížila Jana Lukáčová.

Počas pracovných dní od pondelka 23. septembra bude premávka opäť jednosmerná a striedavo riadená semaformi od 7.00 do 17.00 h.

Polícia neodporúča prejazd cez Banskú Bystricu. Foto: Mário Kaprálik.