SNS momentálne bojuje s vlastnou originalitou, hovorí sociológ

Politici môžu spraviť čokoľvek, ak to dokážu vysvetliť voličom. Sociológ Václav Hřích tak reagoval na otázku, či bude dôležité, ako Smer „predá“ voličom zvyšovanie DPH, ktoré pôvodne odmietal. Pýtali sme ho aj na obrat SNS pri rodičovskom dôchodku.

17092024_tk_konsolidacia_7072960 2 Matúš Šutaj Eštok (zľava), Robert Fico (v strede), Andrej Danko (vpravo). Foto: Dano Veselský/TASR

Niekoľko týždňov domácu politiku zamestnávala kauza lídra PS Michala Šimečku a čerpania dotácií. Koaliční poslanci ho napokon odvolali z funkcie podpredsedu parlamentu. Súhlasíte s tým, že ho odvolanie politicky posilní a táto kauza nebude mať negatívny vplyv na jeho popularitu a popularitu strany, ktorú vedie?

U voličov a sympatizantov PS, SaS alebo ďalších opozičných strán to jeho popularitu nezníži. Myslím si, že aj u voličov a sympatizantov vládnych strán nedôjde k posunu, pretože tí voči nemu nejaké sympatie pravdepodobne neprechovávajú. To, či sa mu túto udalosť podarí využiť na aktivovanie nových voličov, bude asi záležať na tom, aké kroky teraz PS a pán Šimečka podniknú. Je to relatívne čerstvé. O odvolaní sa hovorilo vopred nejakú dobu a vidíme, že efekt toho sa príliš neprejavil. Zdá sa, že zatiaľ sa preferencie priveľmi nehýbali, takže si myslím, že dôležité budú ďalšie kroky v budúcich týždňoch, možno mesiacoch.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.