Izrael napadol žiadosť Medzinárodného trestného súdu o vydanie zatykačov na Netanjahua a Galanta

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom oficiálnom podaní spochybňuje jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu (ICC), ako aj zákonnosť prokurátorovej žiadosti.

Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan ešte v máji požiadal súd, aby vydal zatykače na premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, ale aj na vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas – Jahjá Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju..

Khan vtedy argumentoval tým, že jestvujú dôvody domnievať sa, že tieto osoby nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.        

Khan Netanjahua a Galanta obvinil z vyhladzovania, vyvolávania hladomoru ako spôsobu vedenia vojny vrátane odmietnutia dodávok humanitárnej pomoci a úmyselných útokov na civilistov.        

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom oficiálnom podaní spochybňuje jurisdikciu ICC, ako aj zákonnosť prokurátorovej žiadosti a tvrdí tiež, že Khan porušil pravidlá súdu a neponúkol Izraelu príležitosť, aby dané tvrdenia vyšetril.        

Hovorca izraelského rezortu diplomacie Oren Marmorštajn v piatok v tejto súvislosti konštatoval, že neexistuje žiadna iná demokracia s nezávislým a uznávaným súdnym systémom, ako je Izrael, ktorá zo strany prokurátora ICC „čelila takému diskriminačnému zaobchádzaniu“.        

Marmorštajn dodal, že Izrael je naďalej odhodlaný presadzovať zásady právneho štátu a spravodlivosť a bude pokračovať „v obrane svojich občanov pred pokračujúcimi útokmi a zverstvami Hamasu, ako aj ďalších iránskych teroristických formácií, v súlade s medzinárodným právom“.

(tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok