Libanonský minister varoval OSN pred veľkým výbuchom na Blízkom východe

Šéf rezortu zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb pred Bezpečnostnou radou OSN v New Yorku vyhlásil, že v rámci stupňujúcich sa útokov medzi Izraelom a militantným proiránským hnutím Hizballáh pôsobiacom v Libanone hrozí "veľký výbuch".

GW3UbZCW8AA2fkW Izrael zaútočil na veliteľské centrum Hamasu. Foto: X/Sherlock

„Buď táto Bezpečnostná rada prinúti Izrael zastaviť svoju agresiu… alebo budeme tichými svedkami veľkého výbuchu, ku ktorému sa v tieto dni schyľuje,“ vyhlásil Búhabíb v piatok.

„Musíte pochopiť ešte predtým než bude príliš neskoro, že tento výbuch neušetrí ani Východ ani Západ a vráti nás späť do temného stredoveku,“ povedal libanonský šéf diplomacie.

Búhabíb obvinil Izrael z koordinovaných výbuchov tisícok pagerov a vysielačiek walkie-talkie hnutia Hizballáh, ktoré tento týždeň v Libanone zabili najmenej 37 ľudí a zranili 3000, vrátane civilistov.

Izrael sa zatiaľ k zodpovednosti za útoky verejne neprihlásil. Búhabíb v New Yorku zdôraznil, že Izrael nedodržiava princípy medzinárodného a humanitárneho práva.

„Kým Izrael pácha tieto činy, sme svedkami iba jemného vyjadrenia ľútosti (zo strany Bezpečnostnej rady), čo Izrael len posmeľuje k nedodržiavaniu medzinárodných rezolúcií, z ktorých žiadna nebola implementovaná proti Izraelu od roku 1948,“ vyhlásil minister. „Výsledkom potom je, že z Izraela sa stal darebácky štát.“

(tasr)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok