Volebný test v Česku: Jasný úspech Babišovho ANO 

Hnutie ANO ovládlo krajské voľby vo väčšine krajov v Českej republike a jeho generálka na parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia koncom roka 2025, bola úspešná.

Andrej Babiš, politik, předseda hnutí, volební štáb, hnutí ANO, grimasa Predseda hnutia ANO Andrej Babiš. Foto: Říhová Michaela/ČTK/Profimedia.sk

Okrem víťazstva vo voľbách získalo ANO aj výrazne vyšší počet mandátov vo všetkých krajoch, keď si polepšilo o 114 kresiel. Úspech však zaznamenalo aj v senátnych voľbách, keď dvaja kandidáti boli zvolení už v prvom kole a do druhého kola, ktoré sa bude konať budúci týždeň, postúpilo 19 kandidátov. Svoje volebné právo v regionálnych voľbách tento rok využilo necelých 33 percent voličov, zatiaľ čo na prvom kole senátnych volieb sa zúčastnilo 30,5 percenta voličov.

V Moravskosliezskom a Karlovarskom kraji získalo hnutie dokonca nadpolovičnú väčšinu hlasov. Najhoršie skončilo druhé, a to v Juhočeskom, Juhomoravskom a Libereckom kraji, kde zvíťazili vládne strany na čele s úradujúcimi hajtmanmi [županmi, pozn. red.].

Predseda ANO Andrej Babiš považuje víťazstvo hnutia v krajských voľbách za výsledok intenzívnej práce v parlamentnej opozícii. Babiš tiež uviedol, že najdôležitejšie voľby sa budú konať o rok a že aktuálne výsledky ukázali, že ANO dokáže osloviť voličov vládnucej päťkoalície.

„Len vo vláde môže ANO pomôcť ľuďom a vrátiť nás do situácie, v ktorej sme odovzdali vládu päťkoalícii,“ povedal. Vláda nemá žiadne výsledky a len ničí Českú republiku, skonštatoval Babiš na tlačovej konferencii po zverejnení výsledkov volieb a dodal, že „by bolo skvelé“, keby ANO zopakovalo svoj aktuálny výsledok aj v parlamentných voľbách.

Oproti krajským voľbám v roku 2020 si polepšila aj KSČM, ktorá kandidovala v koalícii Stačilo!, viac mandátov má aj SPD a STAN. Koalícia Spolu zaznamenala len mierny pokles z hľadiska počtu mandátov. Voľby však boli úplným debaklom pre Pirátov, ktorí získali len tri mandáty a stratili 96 kresiel. Na výrazný neúspech Pirátov zareagovalo krátko po zverejnení výsledkov republikové predsedníctvo, ktoré sa vzdalo svojich funkcií.

Jedinými krajmi, kde hnutie ANO na prvý pohľad neuspelo, boli Liberecký, Juhočeský a Juhomoravský kraj, kde zvíťazili strany súčasných županov. Väčšinu kresiel v krajskom zastupiteľstve získala ODS v Juhočeskom kraji, ale to aj vďaka hajtmanovi Martinovi Kubovi, ktorý sa v minulosti niekoľkokrát dištancoval od vládnutia ODS na republikovej úrovni.

Juhočeský kraj

Výsledok ODS v Juhočeskom kraji možno označiť za úplnú dominanciu. Strana získala 47,45 percenta hlasov voličov, získa tak väčšinu z 55 mandátov v krajskom zastupiteľstve a neuvažuje ani o vytvorení koalície. „V súčasnej situácii nevidím dôvod, prečo by sme mali viesť koaličné rokovania,“ povedal k výsledkom volieb súčasný hajtman Martin Kuba. Druhé ANO získalo vo voľbách na juhu Čiech viac ako 24 percent hlasov a Stačilo! len tesne nedosiahlo potrebnú päťpercentnú hranicu. Nikto iný sa do krajského zastupiteľstva nedostal.

„S pohodlnou väčšinou máme dostatok hlasov na to, aby sme mohli sami zostaviť vládu. Ja sa, samozrejme, budem chcieť stretnúť s kolegami z oboch zoskupení. Pretože zastupiteľstvo v uplynulých štyroch rokoch historicky pracovalo v maximálnej zhode so všetkými a o to isté sa budem snažiť aj naďalej. Ale nie je potrebné vytvárať koalíciu,“ povedal Kuba, ktorý bude pravdepodobne opätovne zvolený za hajtmana Juhočeského kraja.

Jeho úspech u voličov ocenil aj Roman Kubíček, juhočeský líder hnutia ANO. „Je majstrom sociálnych sietí, je veľmi viditeľný, myslím si, že to je základ jeho politiky tu v južných Čechách. A do toho prišli povodne a Martin Kuba bol všade,“ povedal Kubíček.

Juhomoravský kraj

Hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich (KDU-ČSL) sa po víťazstve koalície Spolu rýchlo dohodol so Starostami Juhomoravského kraja na spoločnej krajskej koalícii, čo sám oznámil pri vyhlásení výsledkov volieb. Koalícia Spolu získala 39,91 percenta hlasov juhomoravských voličov, na druhom mieste skončilo hnutie ANO a na treťom mieste koalícia Stačilo!

Spolu a piati Starostovia pre južnú Moravu vytvoria koaličnú väčšinu s 35 mandátmi zo 65. V opozícii budú okrem ANO a Stačilo! aj koalícia SPD, Trikolóra, PRO a Slobodní.

„Uzavreli sme dohodu o spoločnom postupe pri tvorbe koaličnej zmluvy. O zložení rady a rozdelení kompetencií budeme ďalej rokovať a je pravdepodobné, že dohodu podpíšeme v priebehu budúceho týždňa,“ povedal Grolich niekoľko desiatok minút po skončení sčítavania hlasov vo voľbách. Proces musí schváliť krajské vedenie strany a rokovania budú pokračovať v nedeľu večer.

Podľa neho sa voliči na južnej Morave presvedčili, že krajské voľby nie sú o vybavovaní si účtov s vládou. „Preto sa kampaň volala Akcia hajtman, museli sme ľuďom na vlastnej koži ukázať, že ide o voľbu hajtmana,“ povedal Grolich.

Nenaskočil tak na rétoriku opozičných strán, ktoré sa vymedzili voči vláde. „V poslednom týždni ma špičky kandidátky ANO, teda Andrej Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček, ohovárali a nejakým spôsobom ma nálepkovali. V posledných dvoch rozhovoroch Andrej Babiš spomínal jediného hajtmana. To ma mohlo posilniť tým, že na mňa upozornil. Bol som v súboji s ich tromi hlavnými postavami, nie s nejakým kandidátom na južnej Morave. Voliči päťkoalície zrazu vnímali spor v inej rovine a to nás nesmierne posilnilo. Verím tomu,“ povedal Grolich.

Jedným z označení, ktoré Grolichovi prisúdil Karel Havlíček, bolo slovné spojenie „juniorský pučmidrátek [nižšie postavený pomocník, respektíve nekvalifikovaná osoba, podržtaška, pozn. red.]“, ktoré sa šírilo na sociálnych sieťach. Havlíček ho použil v súvislosti s jeho postupom pri riešení tornáda na južnej Morave.

Grolich tiež povedal, že členovia koalície Spolu rozmýšľali, či kandidovať spoločne. „Povedali sme si, že sa to bude zadrhávať, ale má to zmysel, máme výsledky a ukazuje sa, že politika sa dá robiť s priateľskými vzťahmi inak. Verím, že to bude pokračovať,“ povedal.

Spomenul aj Pirátov, ktorí boli v koalícii, ale teraz zo zastupiteľstva vypadli. „Ľudsky mi ich je ľúto a ďakujem im za spoluprácu,“ povedal Grolich. Teší sa na ďalšiu štvorročnú spoluprácu. „Chceme pokračovať v rozvoji kraja a investovať tam, kde je to potrebné. Musíme nakúpiť nové vlaky, postaviť domovy pre seniorov a mnoho ďalších vecí,“ povedal Grolich.

Liberecký kraj

Martin Půta doviedol svoju stranu Starostovia pre Liberecký kraj už štvrtýkrát k víťazstvu v krajských voľbách. Tentoraz jeho zoskupenie získalo 20 zo 45 kresiel v zastupiteľstve, druhá strana ANO má o dve menej, tretia Spolu získala päť kresiel a koalícia SPD Trikolóra dve.

„Výsledok volieb považujeme za mimoriadny úspech a určite budeme v najbližších dňoch rokovať o koalícii, ktorá by bola schopná riadiť Liberecký kraj najbližšie štyri roky. Budeme sa snažiť vytvoriť koalíciu ľudí a politických subjektov, ktorí sú pripravení pracovať pre Liberecký kraj na 100 percent, na plný úväzok, nie ako nejakú bočnú prácu. Sme pripravení rokovať so všetkými politickými subjektmi,“ povedal Půta a poďakoval Pirátom za spoluprácu počas uplynulých štyroch rokov.

Starostovia sú podľa Půtu pripravení rokovať o koalícii s hnutím ANO, s ktorým viedli kraj v rokoch 2016 až 2020. „ANO je druhé na páske, urobilo veľký volebný výsledok a je potrebné sa k tomuto volebnému výsledku správať s rešpektom,“ povedal Půta. Podľa jeho slov budú rokovať aj s SPD a Trikolórou, ale nie o uzatvorení koalície. „Sme pripravení ponúknuť im miesta vo výboroch, v dozorných orgánoch regionálnych spoločností. Myslím si, že opozícia by mala mať právo kontrolovať vedenie kraja,“ povedal Půta.

Existujú podľa neho dve možnosti spolupráce a o nich sa bude rokovať. Očakáva, že rokovania budú dlhšie a zložitejšie ako po voľbách pred štyrmi rokmi, keď sa Starostovia rýchlo dohodli na koalícii s Pirátmi a ODS. „Určite na rozdiel od tých minulých výsledkov nečakajte, že koalíciu uzavrieme dnes alebo zajtra, ale ani v pondelok, ani v utorok,“ povedal.

Najsilnejšiu väčšinu by Starostovia mohli v zastupiteľstve získať v koalícii s ANO, ktorá by mala 38 mandátov zo 45. Koalícia Starostov a Spolu by mala 25 kresiel a prípadné spojenie ANO a Spolu by malo tesnú väčšinu, 23 hlasov.

Päť nových senátorov

Spolu s voľbou regionálnych zástupcov sa tento víkend uskutočnil aj súboj o 27 senátorských kresiel. V prvom kole získalo nadpolovičnú väčšinu hlasov a bolo zvolených päť kandidátov.

Vo volebnom obvode Praha 12 obhájil mandát diplomat a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer (za TOP 09). Rozhodnuté je aj na Vsetínsku, kde zvíťazil doterajší senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Karvinsku zvíťazil Petr Vícha (SOCDEM), v Ostrave Martin Bednář (ANO) a senátorkou za volebný obvod Sokolov bude súčasná poslankyňa ANO Jana Mračková Vildumetzová, ktorú by mal v dolnej komore parlamentu nahradiť osemnásobný víťaz Veľkej pardubickej Josef Váňa.

V ostatných krajoch, kde sa tento rok konajú voľby do Senátu, sa budúci piatok a sobotu uskutoční druhé kolo.

(echo24)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok