Andrej Danko nemá mandát na udávanie tónu slovenskej politiky, tvrdí prezident

V rámci brífingu po Samite o budúcnosti sa hlava štátu vyjadrila aj k aktuálnej politickej situácii.

Snímka obrazovky 2024-09-12 o 13.22.16 Sprava Peter Pellegrini, Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS) a Matúš Šutaj-Eštok (Hlas). Foto: Martin Baumann/TASR

Prezident Peter Pellegrini chce situáciu na Slovensku upokojovať. Napätie podľa neho už nie je len medzi koalíciou a opozíciou. Spor medzi niektorými politikmi Hlasu-SD a Dankom nastal potom, ako šéf SNS verejne kritizoval niektorých ministrov svojho koaličného partnera.

Hlava štátu skritizovala chuť Andreja Danka „po stoličke“. „Ja úplne nerozumiem, o čo ide pánovi predsedovi SNS, aj keď chápem, že tá osobná až priam detinská chuť po nejakej stoličke ho pravdepodobne núti tie svoje osobné ambície nadradiť nad záujmy krajiny. Slovensko stojí pred vážnou konsolidáciou, ktorú musí zvládnuť koalícia len v jednote a v diskusii,“ vyhlásil prezident, ktorý spomenul, že zachytil dokonca aj komentáre na svoju osobu.

„To, čo predvádza predseda Andrej Danko, je pre mňa nepochopiteľné,“ dodala hlava štátu s tým, že konanie Danka nasvedčuje tomu, aby bol nepokoj a koalícia nevydržala a pravdepodobne, aby prišli predčasné voľby.

Politické sily na Slovensku by mali podľa prezidenta nájsť spôsob, aby o tom, kam sa bude uberať krajina, nerozhodoval človek, ktorý má jednu z najnižších dôveryhodností obyvateľov spolu so stranou, ktorá patrí na chvost preferencií.

Podľa SNS sa prezident svojim vyjadrením o jej predsedovi Andrejovi Dankovi ponížil. „Mal by mať nadhľad a nezasahovať do straníckych bojov,“ skonštatovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

„Je nám ľúto, že prezident SR sa svojim vyjadrením zaradil na úroveň hovorcu Hlasu-SD. Je pre nás prekvapením, ako urazil a osobne zaútočil na predsedu SNS, Andreja Danka,“ dodala.

Prezidentovo vyhlásenie je podľa nej prejavom, že Pellegrini sa nedokáže odosobniť od funkcie predsedu strany Hlas-SD.

(pm, tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok