Nočná mora ukrajinských delostrelcov. Granáty z českej výzvy vybuchujú predčasne

Nemecký denník Handelsblatt, ktorý nedávno upozornil na predražený nákup delostreleckých granátov z českej muničnej iniciatívy, informoval, že Ukrajina sa na tie isté granáty Česku posťažovala - vybuchujú predčasne.

United_States_Ukraine_Zelenskyy731115 Ilustračná foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda už v auguste informovala Čechov o prípadoch, keď granáty vybuchli hneď po výstrele.

Počas bojového použitia uvedených granátov došlo k „početným výbuchom granátov vo vzdialenosti 20 až 60 metrov od ústia, v dôsledku čoho bol zranený personál a poškodené delostrelecké systémy“, uvádza sa v liste Ukrajincov, ktorý má Handelsblatt k dispozícii.

Ukrajinská vláda v liste dodáva, že poruchu zapríčiňujú staršie rozbušky M515 a M51A5, ktoré vyvinuli počas druhej svetovej vojny.

Podľa ukrajinskej armády bola chybovosť 0,05 percenta pri dodávke takmer 35-tisíc delostreleckých granátov. To znamená, že z každých desaťtisíc vystrelených granátov päť predčasne explodovalo.

Denník Handelsblatt pred časom tiež informoval o tom, že na delostreleckých granátoch obstarávaných Českom sa neprimerane nabaľuje šternberská zbrojovka Excalibur Army patriacu do holdingu Czechoslovak Group (CSG) podnikateľa Michala Strnada.

Podľa denníka zbrojár výrazne nadhodnocoval ceny delostreleckých granátov. Spoločnosť vraj nakúpila jeden delostrelecký granát od tureckého partnera za asi 62-tisíc korún českých (2,47-tisíc eur) a následne ho predala iniciatíve za zhruba 80-tisíc korún (3,18-tisíc eur).

Spoločnosť CSG podľa denníka Financial Times (FT) obstarávala granáty v Afrike alebo Ázii, pričom polovicu z obstaranej munície nemohla Ukrajine dodať včas. Denník koncom mája napísal, že spoločnosť ako dôvod uviedla, že časti nábojov bolo potrebné nahradiť niektoré komponenty.

Do českej iniciatívy prispelo už 15 krajín, pričom Česko vo veci úzko spolupracuje najmä s Holandskom a Dánskom. Do konca roka by malo byť na Ukrajinu dodaných pol milióna kusov munície, no doposiaľ západní partneri dodali 50-tisíc kusov munície.

(dak)