USA nesúhlasia so stratégiou Izraela v Libanone, chcú predstaviť svoje návrhy

Spojené štáty si nemyslia, že izraelská stupňujúca sa ofenzíva, ktorej cieľom je prinútiť hnutie Hizballáh znížiť napätie, prinesie želaný výsledok, uviedol vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 5.49.16 Záchranári prehľadávajú trosky budovy zničenej po piatkovom izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu. Foto: TASR/AP

Vyjadril tak nesúhlas so stratégiou Izraela, ktorý v pondelok podnikol na územie Libanonu masívny útok.

Spojené štáty plánujú predložiť niekoľko návrhov na zmiernenie krízy v Libanone a zabráneniu väčšej vojny v regióne. „Máme niekoľko konkrétnych nápadov, o ktorých budeme tento týždeň diskutovať so spojencami a partnermi, aby sme sa pokúsili nájsť spôsob, ako v tejto veci postupovať,“ uviedol americký predstaviteľ, zatiaľ čo sa svetoví lídri zišli v New Yorku na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (OSN).

Francúzsko v súvislosti s eskalujúcim konfliktom medzitým požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

Izrael v pondelok ráno spustil sériu leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Libanone. Izraelská armáda v pondelok večer ozrejmila, že letecké útoky zasiahli za uplynulých 24 hodín „vyše 1 100 cieľov“ napojených na Hizballáh. Medzi cieľmi boli podľa armády budovy, kde hnutie ukrývalo rakety, odpaľovacie zariadenia, drony a ďalšiu techniku.

Jeden z predstaviteľov Libanonu uviedol, že v dôsledku útoku zaznamenali najvyšší denný počet obetí násilia v krajine od občianskej vojny v rokoch 1975 – 1990. Podľa posledných informácií tamojšieho ministerstva zdravotníctva o život prišlo najmenej 492 ľudí vrátane 35 detí a 1 645 utrpelo zranenia.

(tasr, afp, ap, reuters)