Zelenskyj: Ukrajina je bližšie ku koncu vojny s Ruskom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok zverejnenom rozhovore pre ABC News dodal, že podľa neho "sme bližšie k mieru, ako si myslíme".

Volodymyr Zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v Kyjeve 15. júla 2024. Foto: TASR/AP

V rozhovore ale vyzval Washington a ďalších partnerov, aby naďalej podporovali jeho krajinu. Zelenskyj spresnil, že len zo „silnej pozície“ môže Ukrajina zatlačiť na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „zastavil vojnu“.

USA a ich spojenci od začiatku ruskej invázie poskytli Ukrajine pomoc v hodnote niekoľkých miliárd eur a zároveň uvalili na Moskvu niekoľko sérií sankcií.

Putin tvrdí, že mierové rozhovory sa môžu začať len vtedy, ak Kyjev prenechá rozsiahle územia východnej a južnej Ukrajiny Rusku a vzdá sa svojich ambícií na členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Zelenskyj zas opakovane vyzval na stiahnutie všetkých ruských vojsk a obnovenie postsovietskych hraníc Ukrajiny.

Otázka budúcnosti Ukrajiny bude tento týždeň hlavnou témou Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku. Zelenskyj bude v stredu počas svojho prejavu opäť apelovať na väčšiu vojenskú a politickú podporu. Vo štvrtok vo Washingtone tiež plánuje predstaviť americkému prezidentovi Jeovi Bidenovi „víťazný plán“ vo vojne s Ruskom a následne ho chce predstaviť aj verejne.

(tasr)