OSN: Ruskí trestanci vyslaní do vojny na Ukrajine sa po návrate dopúšťajú zločinov

Odborníčka na ľudské práva podporovaná Organizáciou Spojených národov (OSN) v pondelok odsúdila násilie v Rusku páchané bývalými odsúdenými, ktorých tresty boli preklasifikované, aby mohli bojovať na Ukrajine a ktorí po návrate domov páchajú zločiny.

Ruskí vojaci pri Svatove. Zdroj: Twitter Ruskí vojaci pri Svatove. Zdroj: Twitter

Podľa bulharskej novinárky Mariany Kacarovovej, ktorá na základe mandátu od Rady pre ľudské práva podporovanej OSN monitoruje práva v Rusku, uviedla, že návrat bývalých zločincov, ktorým boli vymazané ich trestné záznamy, prispieva k ďalšiemu násiliu v Rusku. Kacarovová v rozhovore s novinármi uviedla, že do vojny na Ukrajine bolo naverbovaných odhadom 170-tisíc delikventov, ktorí boli odsúdení za násilné zločiny.

„Mnohí z nich, ktorí sa vracajú – a toto je novovznikajúci trend – páchajú nové násilné trestné činy na ženách, dievčatách, deťoch, vrátane sexuálneho násilia a zabíjania,“ povedala Kacarovová v Ženeve, kde sa konalo jesenné zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva.

„Násilie páchané na ženách v Rusku, ktoré je už beztak na veľmi vysokej úrovni, sa ešte viac zvýšilo. Každý rok zomierajú tisíce žien v dôsledku domáceho násilia. V Rusku neexistuje zákon, ktorý by jednoznačne kriminalizoval domáce násilie,“ skonštatovala Kacarovová.

Ruská vojna na Ukrajine trvá už tretí rok a Kremeľ vynaložil veľké úsilie, aby doplnil svoje jednotky. V roku 2022 úrady čiastočne zmobilizovali približne 300-tisíc mužov a ľudskoprávne skupiny a médiá tiež informovali o snahe získať väzňov, ktorí si odpykávajú trest odňatia slobody vo väzniciach v celej krajine. Pôvodne nábor vykonávala žoldnierska Wagnerova skupina, ale potom naň podľa aktivistov a médií začalo dohliadať ruské ministerstvo obrany.

Ruský parlament v marci schválil zákon, ktorý umožňuje úradom prepustiť odsúdených zločincov z väzníc, pod podmienkou, ak sa prihlásia do armády a podpíšu zmluvu s ministerstvom obrany.

(sita)