Alarmujúci demografický vývoj na Slovensku ohrozuje udržateľnosť sociálneho systému

Demografický vývoj v Európskej únii, a špeciálne na Slovensku, predstavuje významný problém, ktorý môže mať rozsiahle negatívne dôsledky na sociálny a hospodársky systém krajiny, uviedol bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko.

Prevzatie novorodenca, ktoré sa narodilo náhradnej matke Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Očakávalo sa, že v najbližšej dekáde bude Slovensko čeliť jednému z najhorších demografických scenárov. Jediné prognózy, ktoré sú relatívne na sto percent jasné, podľa Šramka demografické, pretože dnes sa dá bez problémov povedať, koľko ľudí o 20 rokov pôjde do dôchodku a koľko ich pribudne do systému.

Demografia teda podľa Šramka poskytuje presné prognózy, ktoré umožňujú predvídať budúci vývoj a včas sa pripraviť na nevyhnutné zmeny. Napriek tomu upozorňuje, že súčasné penzijné reformy nie sú dostatočne efektívne a vytvárajú tlak na sociálny systém.

Už z dlhodobejšieho hľadiska 15-20 rokov nebudeme mať podľa jeho slov peniaze na to, aby sme ufinancovali tento systém. Posúvanie odchodu do dôchodku v závislosti od strednej dĺžky života bola logická reakcia na demografický vývoj, no reforma ostáva stále nestabilná.

Okrem dôchodkového systému má demografický vývoj podľa Šramka vážne dopady aj na trh práce. Nedostatok pracujúcich je problémom nielen na Slovensku, ale aj v mnohých európskych krajinách. Migrácia môže byť jedným z možných zdrojov, ako dostaneme pracujúcich do systému, ale je podľa neho dôležité, aby to boli migranti, ktorí chcú pracovať.

Zároveň varuje pred rizikami spojenými s nelegálnou migráciou, ktorá môže byť záťažou na celý systém. Je potrebné stabilizovať dôchodkové reformy a prijímať opatrenia, ktoré by umožnili efektívne riešiť demografické výzvy a udržať stabilitu sociálneho systému aj v budúcnosti.

(sita)