Čínska centrálna banka oznámila rozsiahle stimuly

Opatrenia na podporu trhu s nehnuteľnosťami a na oživenie ekonomiky oznámila Čínska centrálna banka v utorok. Tamojšia ekonomika zápasí so silnými deflačnými tlakmi a hrozí jej, že nedosiahne tohtoročný cieľ rastu približne o päť percent.

China_Economy739454 Obyvatelia prechádzajú okolo staveniska luxusného bývania v Pekingu v utorok 24. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Guvernér Čínskej ľudovej banky (PBOC) Pchan Kung-šeng v utorok oznámil plány na zníženie nákladov na pôžičky a poskytnutie väčšej likvidity ekonomike.

Pchan Kung-šeng uviedol, že centrálna banka v blízkej budúcnosti zníži množstvo hotovosti, ktorú musia banky držať v rezerve, tzv. ukazovatele povinných minimálnych rezerv (RRR), o 50 bázických bodov. To by uvoľnilo približne 1 bilión jüanov (127,49 miliardy eur) na nové pôžičky. A v závislosti od stavu likvidity na trhu neskôr v tomto roku môže banka pokračovať v znižovaní rezerv o 0,25 až 0,5 percentuálneho bodu.

PBOC zároveň zníži sedemdňovú repo sadzbu o 0,2 percentuálneho bodu na 1,5 percenta. Úroková sadzba strednodobej refinančnej operácie klesne približne o 30 bázických bodov a úrokové sadzby základných úverov o 20 až 25 bázických bodov.

Opatrenia na podporu trhu s nehnuteľnosťami zahŕňajú okrem iného aj zníženie priemerných úrokových sadzieb existujúcich hypoték o 50 bázických bodov a zníženie požiadavky na minimálnu akontáciu na 15 percent pri všetkých typoch bývania.

Kríza na trhu s nehnuteľnosťami už nejaký čas brzdí čínsku ekonomiku. Viacerí developeri zlyhali a zanechali po sebe veľké zásoby nechcených bytov a znepokojujúci zoznam nedokončených projektov. Tento sektor bol pritom dlho dôležitou hnacou silou hospodárskeho rastu. Realitná kríza zasiahla ekonomiku a ochromila dôveru spotrebiteľov, keďže 70 percent úspor domácností je uložených v nehnuteľnostiach.

(tasr, ap, reuters, dpa)