PS nebude asistovať vláde pri konsolidačnom balíčku, ani rokovať o jednotlivých položkách

Predseda PS Michal Šimečka v utorok pred stretnutím s premiérom o konsolidačnom balíčku uviedol, že naprísť by bolo chybou. Robert Fico by potom podľa neho mohol argumentovať, že opozícia nechcela rokovať.

460962288_1056888732468095_5626538323304427583_n Členovia PS. Foto: Facebook/ M. Šimečka

Ficovi vytkol, že pri minulých legislatívnych zmenách sa s opozíciou neradil. „Využijem tento priestor, aby sme jemu priamo do očí, ale aj celej verejnosti povedal, čo si myslím. Vláda ide nás všetkých zdaniť, ide vybrať z peňaženiek ľudí 2,7 miliardy eur bez toho, aby dokázali šetriť na sebe,“ povedal Šimečka.

Zaujíma ho aj to, ako bude konsolidácia vyzerať, keďže na výslednej podobe sa nevie zhodnúť ani samotná koalícia. Chce tiež odpoveď na otázku, prečo vláda vyžaduje pri konsolidácii o miliardu viac, než avizovala.

„Poviem to Robertovi Ficovi do očí, tvrdo a jasne. Ak chce šetriť, nech začne od seba. Nech si vo vláde znížia platy na pôvodnú úroveň, nech si zruší svoju doživotnú rentu. Nech je solidárny s miliónmi ľudí na Slovensku, z ktorých peňaženiek chce vytiahnuť 2,7 miliardy eur,“ napísal politik na sociálnej sieti.

Vylúčil však, že na stretnutí s premiérom bude diskutovať o nejakých zmenách v konsolidačnom balíčku. „Toto rokovanie malo prebehnúť na jar. Teraz to už schválila vláda, ide to do parlamentu a tam bude priestor aj na naše výhrady,“ naznačil.

Dodal, že konsolidácia verejných financií by mala byť rovnomerne založená na príjmoch, ako aj na výdavkoch štátu. Znižovanie štátnych výdavkov pritom predstavuje iba päť percent z celkovej plánovanej sumy konsolidačných opatrení, zvyšok zaplatia bežní občania.

„Odvolajte ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú,“ poradil na záver Šimečka Ficovi.

(est, tasr)