Výbor k medzinárodným zdravotným predpisom by mohol pokračovať na októbrovej schôdzi

Pre TASR to potvrdil šéf výboru Vladimír Baláž (Smer). Dodal, že výbor bude pokračovať po ukončení správy splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára.

Tlaèová konferencia Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici na tému: 5000 roboticky asistovaných operácií Vladimír Baláž. Foto: Ján Krošlák/TASR

Júnové rokovanie výboru k aktualizovaným predpisom, od prijatia ktorých sa SR verbálne disasociovala, bolo prerušené. Baláž vtedy avizoval, že výbor sa k téme vráti a bude v rokovaní pokračovať.

SR sa od prijatia balíku revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR) verbálne disasociovala, teda dištancovala, na júnovom stretnutí členských krajín Svetovej zdravotníckej organizácie. Postoj kritizovali viaceré zdravotnícke a pacientske organizácie aj opozícia.

Splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár krok odôvodnil tým, že nové predpisy uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd či do zvrchovanosti suverénnych členských štátov.

(tasr)


Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok