Ruské zbrane obsahujú až 60 percent komponentov z Číny, tvrdí Ukrajina

Poradca prezidenta Vladyslav Vlasiuk o tom informoval novinárov na základe zbraní zozbieraných na bojisku, pripomína agentúra Reuters.

Russia_Ukraine739551074629 (1) Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v utorok 24. septembra 2024, ruský vojak pripravuje bezpilotnú samohybnú pásovú plošinu schopnú prepravovať a klásť míny na neznámom mieste v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

„Ak si zoberiete všetky bežné typy zbraní a spočítate komponenty vyrobené v zahraničí, približne 60 percent z nich bude pochádzať z Číny,“ povedal Vlasiuk s tým, že Čína podľa neho predstavuje „najväčší problém“.

Objasnil, že dôležité komponenty používané v oblasti sledovania, bezpilotných lietadiel a rakiet majú tiež pôvod vo viacerých ďalších štátoch vrátane USA, Holandska, Švajčiarska i Japonska.

Čína opakovane popiera, že by dodávala zbrane ktorejkoľvek strane vojny na Ukrajine a tvrdí, že sa do tohto konfliktu nezapája. S Ruskom však udržuje silné obchodné väzby, ktoré niekoľko týždňov pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 povýšila na vzťahy „bez obmedzení“.

Na Moskvu sú pre inváziu uvalené sankcie Západu, no aj napriek nim si dokázala doplniť svoj zbrojný arzenál mikročipmi a polovodičmi, ktoré boli pôvodne vyrobené v západných krajinách.

Vlasiuk v tejto súvislosti povedal, že Európska únia by mohla urobiť viac, aby zastavila tok západných výrobkov do Ruska, a to vrátane prijatia opatrení proti ruskej štátnej jadrovej agentúre Rosatom.

„Sme presvedčení, že (Rusko) využíva siete Rosatomu na zásobovanie ruskej armády,“ povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s tým, že EÚ by sa mohla zamerať aj na logistiku Ruska, napríklad letiská a prístavy, či finančné inštitúcie.

Členské štáty eurobloku sa podľa Reutersu zdráhajú prijať akékoľvek opatrenia, keďže Rusko má dominantné postavenie v oblasti dodávok pre ich jadrové elektrárne.

Vlasiuk tiež vyzdvihol nedávny balík amerických sankcií, ktorý sa zameral na sektor informačných technológií (IT) v Rusku. Balík nadobudol účinnosť v septembri a podľa poradcu je veľmi efektívny.

(tasr)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok