Ministerstvo vnútra pri zrušení NAKA porušilo zákon, tvrdí opozícia

Poslankyňa Andrea Turčanová (KDH) na zasadnutí Brannobezpečnostného výboru Národnej rady (NR) SR tvrdila, že má dôkazy o porušení zákona pri rušení Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), Demokrati avizujú podanie trestného oznámenia.

Príslučník NAKA počas zásahu. Foto: Polícia Slovenskej republiky/FB Foto: Polícia Slovenskej republiky/FB

Štátna tajomníčka Ministerstva vnútra (MV) Lucia Kurilovská vyhlásila, že reorganizácia polície bola v súlade so zákonom.

Polícia a rezort vnútra mali zákon podľa opozície porušiť, keď personálne rozkazy vopred neprerokovali s policajnými odbormi. V súlade so zákonom podľa opozičných poslancov nebola ani komunikácia so samotnými policajtmi.

„Vnímam to tak, že ministerstvo vnútra nechce detailnejšie vysvetliť kroky, ktoré podstúpilo, zahmlieva aj svoje konanie. Máme tu rozporné výklady a vyjadrenia rôznych činiteľov aj predstaviteľov dotknutých policajtov a ich právnych zástupcov,“ vyhlásil poslanec Juraj Krúpa (SaS).

Kurilovská tvrdí, že s policajnými odbormi rezort komunikoval vopred. „Všetky tieto procesy boli komunikované, boli diskutované,“ uviedla štátna tajomníčka. Rezort má podľa nej v rukách rozhodnutia súdov, ktoré potvrdzujú, že nepochybil.

Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer) vyhlásil, že výbor nemá právomoc zisťovať zákonnosť konania ministerstva vnútra. O porušení zákona môže podľa neho rozhodnúť iba súd.

Mimoparlamentná strana Demokrati pre podozrenia z porušenia zákona pri vydávaní personálnych rozkazov avizovala podanie trestného oznámenia. Podľa nezaradeného poslanca Ľubomíra Galka, ktorý so stranou spolupracuje, štátna tajomníčka Kurilovská na výbore nedokázala odpovedať na základné otázky.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok