Vladimir Putin riadi mafiánsky štát a je otrokár, naznačil v OSN šéf britskej diplomacie

Labouristický minister David Lammy v utorkovom prejave pred Bezpečnostnou radou OSN obvinil Kremeľ, že „hrubo porušuje medzinárodné právo“, zatiaľ čo sa zaštiťuje „globálnym juhom“. To britský šéfdiplomat odmietol a argumentoval otroctvom.

Britain_Politics720153074251 (1) Britský minister zahraničných vecí David Lammy. Foto: TASR/AP

„Vaša invázia je vo vašom vlastnom záujme,“ povedal Lammy, zatiaľ čo sa pozeral na zástupcu Ruska Vasilija Nebenziu. „Aby ste rozšírili svoj mafiánsky štát na mafiánske impérium. Impérium postavené na korupcii.“

„Pán prezident, hovorím nielen ako Brit, ako Londýnčan a ako minister zahraničných vecí. Ale hovorím ruskému predstaviteľovi – ktorý sa pozerá do telefónu, kým rozprávam –, že tu stojím aj ako černoch, ktorého predkovia boli v reťaziach odvlečení z Afriky, pod hlavňou zbrane, aby boli zotročení, ktorého predkovia povstali a bojovali vo veľkom povstaní zotročených,“ vyhlásil minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva.

„Imperializmus: spoznám ho, keď ho vidím. A nazvem ho tým, čím je,“ doplnil.

Toto plamenné vyjadrenie sprostredkoval britský predstaviteľ na pozadí rokovaní o možnosti, že západné štáty povolia Ukrajine použiť zbrane dlhého dosahu na ruské územie, pripomína týždenník Politico. Takými zbraňami sú aj rakety čiastočne britskej výroby Storm Shadow.

Práve použitie amerických komponentov v týchto raketách viedli Downing Street k zdržanlivému prístupu, informovali nedávno zdroje z britského rezortu zahraničia denník Times.

(sab)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok