Sudán od USA dostane 424 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc

Spojené štáty poskytli Sudánu od začiatku vojny dve miliardy dolárov vrátane najnovšieho príspevku.

Sudán predåžil uzavretie svojho vzdušného priestoru do polovice augusta Na archívnej snímke z 30. decembra 2021 ľudia vykrikujú slogany počas prortestu v sudánskom Chartúme. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytnú obyvateľom Sudánu humanitárnu pomoc vo výške 424 miliónov dolárov, oznámila v stredu veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Vojna v krajine vypukla v polovici apríla minulého roka v dôsledku boja o moc medzi sudánskou armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF). Došlo k tomu pred plánovaným prechodom na civilnú vládu.

„Vyše 25 miliónom Sudáncov trpí podvýživou. Mnohých z nich sužuje hladomor… a približne 11 miliónov ľudí utieklo zo svojich domovov pred tým, čo sa stalo najhoršou humanitárnou krízou na svete,“ vyhlásila veľvyslankyňa.

„Musíme prinútiť bojujúce strany, aby prijali humanitárne prestávky v al-Fášire, Chartúme a ďalších veľmi zraniteľných oblastiach, odstránili prekážky v prístupe k humanitárnej pomoci na všetkých trasách, zložili zbrane a zasadli k rokovaciemu stolu,“ povedala Thomasová-Greenfieldová.

Spojené štáty poskytli Sudánu od začiatku vojny dve miliardy dolárov vrátane najnovšieho príspevku, ozrejmila Stála misia USA pri OSN.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok