Pentagón odporučil poskytnúť Ukrajine muníciu s bielym fosforom

Napriek týmto odporúčaniam sa Biely dom zdráha poskytnúť Ukrajine takéto strely, uviedli pre portál NBC News traja americkí predstavitelia oboznámení so záležitosťou.

Russia_Ukraine_War740037074889 Vojak so psom prehľadávajú trosky po útoku ruskej armády na výškovú obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov v utorok 24. septembra 2024. Charkov je druhé najväčšie ukrajinské mesto a od hraníc s Ruskom leží len približne 30 kilometrov. Okolitá oblasť je pravidelne terčom ruských útokov. Foto: TASR/AP

Pentagón podľa úradníkov odporučil poskytnúť Ukrajine strely s bielym fosforom ako súčasť niekoľkých balíkov pomoci – vrátane toho nedávneho. Dvaja z týchto úradníkov uviedli, že Biely dom nechce dať v tejto záležitosti zelenú práve pre stigmu okolo bieleho fosforu a obavy, že by mohol ublížiť civilistom.

Munícia s bielym fosforom nie je nezákonná a nie je ani podľa Dohovoru o chemických zbraniach klasifikovaná ako chemická zbraň. Medzinárodné právo však vyžaduje, aby sa armády vyhýbali jeho použitiu v oblastiach, kde sa môžu sústreďovať civilisti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v minulosti obvinil Rusko z používania bieleho fosforu proti civilistom na Ukrajine. Podľa agentúry AFP Rusko použilo túto muníciu aj v marci minulého roka.

(dak)