Vysoké daňové zaťaženie v SR ohrozuje konkurencieschopnosť ekonomiky, upozorňujú odborníci z think-tanku MESA10

Slovensko nie je atraktívne pre investície a jeho daňový systém trestá vzdelaných a úspešných, tvrdia ekonómovia v rámci prezentácie dát projektu 'Čo dostávam za svoje dane'.

Kontrolný deò predsedu vlády SR Roberta Fica na MF SR Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza na kontrolný deň na Ministerstve financií SR, vľavo minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: TASR / Jaroslav Novák

„Slovensko malo v uplynulých rokoch najvyššiu sadzbu dane z príjmov právnických osôb v zoskupení V4. Vláda chce túto sadzbu od budúceho roka zvýšiť na 22 percent, čo znamená, že budeme už len jediný percentuálny bod za Rakúskom. Ak si na druhú misku váh dáme napríklad kvalitu dopravnej infraštruktúry, je otázne, ktorá firma bude za týchto okolností ešte ochotná investovať na Slovensku,“ povedal ekonomický analytik MESA10 Tomáš Meravý.

Slovenskí zamestnanci podľa neho platia neúmerne veľa na daniach a odvodoch, najmä ak majú vyšší než priemerný plat, čo považuje za jeden z hlavných problémov slovenského podnikateľského prostredia. Progresivita zdanenia práce je u nás vyššia než vo väčšine susedných štátov, čo vedie k tomu, že domáci zamestnanec odvedie z ceny práce štátu výrazne viac než zamestnanec na rovnakej pozícii v zahraničí, doplnil analytik.

Ekonómovia upozorňujú na nízky rast slovenskej ekonomiky, ktorý spôsobuje pokles životnej úrovne v porovnaní so susednými štátmi. Dôvodom by mal byť slabý rast produktivity práce a nízke investície.

Rast hrubého domáceho produktu je podľa odborníkov ťahaný domácou spotrebou, čo nie je dlhodobo udržateľné. Slovensko by malo mať okrem toho problém aj s deficitom bežného účtu platobnej bilancie, podobne ako Grécko počas dlhovej krízy.

MESA10 je mimovládna nezisková organizácia, ktorá sa od svojho vzniku v roku 1992 venuje ekonomickým a sociálnym analýzam. Prezidentom MESA10 je bývalý minister financií Ivan Mikloš.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok