Vodca libanonskej strany Katáib vyzýva Hizballáh,aby prestal podporovať Hamas

Samy Džamáíl vyzval hnutie, aby odovzdalo svoje zbrane libanonskej armáde a pričlenilo k nej aj svojich vojakov.

Snímka obrazovky 2024-09-27 o 7.58.20 Libanonskí vojaci uzatvárajú zničenú oblasť po izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu 26. septembra 2024. Foto: TASR/AP

„Nejde tu o kapituláciu, ale o návrat k správe štátu… Je čas zjednotiť sa a vydať sa na spoločnú cestu s libanonským ľudom, a nie s Iránom, Hamasom alebo inými“ napísal.

Džamáíl ďalej konštatoval, že vojna Izraela so šiitským hnutím „rozbila argument Hizballáhu, že jeho zbrane chránia Libanončanov“, čím odkazoval na prestrelky v izraelsko-libanonskom pohraničí, ktoré sa zintenzívnili 8. októbra 2023 – deň po tom, ako Hamas a ďalšie ozbrojené palestínske skupiny podnikli vpád na juh Izraela, ktorý na to zareagoval mohutnou ofenzívou.

Odvtedy pri izraelských útokoch na Libanon zahynulo vyše 1 500 ľudí, z toho viac ako 600 od pondelka, keď izraelská armáda začala s útokmi na bašty Hizballáhu na juhu a východe Libanonu.

Vodca opozičnej strany Džamáíl vyzval Hizballáh na uznanie autority libanonského štátu a jeho armády, na uplatňovanie medzinárodných rezolúcií a vytvorenie podmienok pre voľbu prezidenta.

Post prezidenta Libanonskej republiky je neobsadený od 31. októbra 2022, keď sa skončil mandát Míšála Awna. Nového prezidenta sa nepodarilo zvoliť, pretože politické strany sa nedokážu dohodnúť na kompromisnom kandidátovi. Spoločne s hnutím Amal je Hizballáh jednou z dvoch hlavných politických strán zastupujúcich v Libanone šiitskú komunitu.

(tasr, olj)


Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok