Slovenský plynárenský priemysel: Rokovania o predĺžení tranzitu cez Ukrajinu pokračujú

Koncom roka uplynie zmluva medzi Kyjevom a ruským Gazpromom. Ako referuje agentúra Reuters, podľa generálneho riaditeľa SPP Vojtecha Ferencza existuje niekoľko možností.

Ukrajina uviedla, že nechce obnoviť tranzitnú dohodu, ale niektoré stredoeurópske krajiny sa spoliehajú na ruský plyn dodávaný prostredníctvom plynovodov, ktoré prechádzajú Ukrajinou, pričom si zabezpečili výnimku zo zákazu Európskej únie na dovoz plynu z Ruska. SPP sa zasadzoval za udržanie tranzitu napriek pokračujúcej vojne, pretože alternatívne trasy sú drahšie a pri iných plynovodoch tranzit čelí rôznym prekážkam.

„Keď dám všetky dohromady riziká, som presvedčený, že tranzit by mal byť a musí byť zachovaný, aby sme sa v strednej Európy vyhli umelým nákladom,“ povedal Ferencz pre uvedený zdroj na plynárenskej konferencii v Hornom Smokovci.

„Mám pocit, že veci do seba nejako zapadnú… V roku 2019 bolo predĺženie tranzitu podpísané v decembri. Existuje veľa otvorených možností, čo sa môže stať,“ dodal Ferencz, ktorý sa čerstvo vrátil z azerbajdžanského Baku.

Práve Azerbajdžan, konkrétne tamojšia spoločnosť SOCAR, predstavuje jednu z možností, ako prepravovať plyn cez ukrajinské územie bez toho, aby Ukrajina musela prísť do kontaktu s Gazpromom. Ferencz povedal, že najjednoduchším spôsobom zapojenia spoločnosti SOCAR by bolo, keby vrátila plyn Gazpromu na ukrajinsko-slovenskej hranici, čo by Gazpromu umožnilo pokračovať ďalej v poskytovaní služieb svojim európskym zákazníkom. Ferencz tvrdí, že pokračujú aj diskusie s Kyjevom o zachovaní status quo, napriek tomu, že Ukrajina tento scenár odmietla.

(sita)


Článok skúma kult mladosti a infantilizáciu v spoločnosti, kde dospelí odmietajú záväzky a žijú ako mentálni tínedžeri.
Prejsť na článok
Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok