FPU odmieta interpretáciu správy kontrolóra o šafárení

Správa NKÚ mala podľa ministerky kultúry dokazovať, že vo fonde sa „šafárilo“. „Kontrolóri nespochybnili prideľovanie prostriedkov, ich správa tvrdí, že financovanie odborných komisií sa dialo z nesprávnej kapitoly rozpočtu,“ reagoval FPU.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Martina Šimkovičová. Foto: Martin Baumann/TASR

Fond na podporu umenia (FPU) v príspevku na sociálnej sieti ďalej pripomenul, že financovanie odborných komisií z prostriedkov určených na podpornú činnosť sa realizovalo na základe rozhodnutia rady fondu z roku 2015.

„Dôvodom bolo, že činnosť odborných komisií je priamo spojená s podpornou činnosťou fondu,“ vysvetlilo vedenie FPU. Upozornilo, že toto rozhodnutie nenamietala dozorná komisia fondu so zástupcami Ministerstva kultúry SR a Ministerstva financií SR a ani samotné rezorty, ktoré boli o spôsobe financovania nákladov na členov odborných komisií každoročne informované.

FPU takisto vo svojom stanovisku poukázal na to, že správa NKÚ nemôže byť automaticky verifikovaním oprávnenosti uskutočnených zmien v zákone o fonde. Zvýraznil pritom konštatovanie NKÚ, že ministerstvo „napriek deklarovaným zmenám vo fungovaní dotačných fondov nevyužilo riadny legislatívny proces, ktorý zahŕňa aj medzirezortné pripomienkové konanie a väčšina noviel zákonov bola realizovaná narýchlo poslaneckými návrhmi, nie prostredníctvom rezortu“.

Tvrdenie ministerky Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) o zlom manažovaní s verejnými financiami pri vyplácaní odmien členom hodnotiacich komisií ešte v piatok odmietol aj Audiovizuálny fond (AVF).

Rovnako argumentoval tým, že tento spôsob odmeňovania platí už od začiatku existencie fondu bez toho, aby akýkoľvek kontrolný orgán vrátane NKÚ tento systém v minulosti namietal. AVF zároveň upozornil, že adresáti odmien nie sú zamestnancami fondu v pracovnom pomere.

Pri preverovaní činnosti a hospodárenia verejnoprávnych fondov v období 2021 až 2023 NKÚ skonštatoval, že boli porušené pravidlá pri vyplácaní odmien členom hodnotiacich komisií v AVF a FPU. Odmeny dostali z prostriedkov, ktoré boli určené na podpornú činnosť, nie na prevádzku fondu.

Celkovo bolo v období rokov 2021 až 2023 členom odborných komisií AVF vyplatených viac ako 489-tisíc eur a FPU takmer 420-tisíc eur. Podľa pravidiel vyplácal odmeny Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Zo strany samotných fondov i ministerstva kultúry zlyhával aj kontrolný systém využitia pridelených prostriedkov na deklarované projekty, rovnako rezort podľa NKÚ nevyužíval dostatočne možnosť určiť prednostné využitie podielu dotácií. Pri samotnom prideľovaní peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedošlo v období rokov 2021 až 2023 k závažným pochybeniam.

Ministerka kultúry vníma správu NKÚ ako potvrdenie toho, na čo jej vedenie ministerstva poukazovalo – preukázanie zlého hospodárenia i absencie kontroly oprávneného využitia dotácií z verejných zdrojov.

(tasr)


Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok