Česko vyzýva na skoršie prehodnotenie zákazu spaľovacích motorov po roku 2035

Prvú revíziu zákazu pôvodne plánovali na rok 2026. Český minister dopravy Martin Kupka však navrhuje, aby sa uskutočnila už v roku 2025.

výroba elektromobil Ilustračný obrázok, výroba elektromobilu Volkswagen ID.3. Foto: TASR/AP

Dôvodom je pomalší prechod na elektromobilitu, než sa pôvodne očakávalo, čo by mohlo mať výrazný dopad na státisíce obyvateľov Česka, ktorí si každoročne registrujú nové vozidlo s konvenčným agregátom.

„Požadujeme, aby revízia zákazu prebehla už v roku 2025,“ uviedol Kupka. Česká vláda sa snaží nadviazať spoluprácu s ďalšími štátmi EÚ, ktoré majú podobný postoj, a zohľadniť potreby automobilového priemyslu, ktorý je stále závislý na výrobe a predaji áut so spaľovacími motormi, informuje portál Echo24.

Kupka zároveň zdôrazňuje, že prechod na elektromobilitu musí byť citlivý a zohľadňovať realitu trhu. „Naším cieľom je udržať konkurencieschopnosť európskeho automobilového priemyslu a zároveň zabezpečiť dostupnosť nových automobilov pre širokú verejnosť,“ povedal.

Na českom trhu sú autá so spaľovacími motormi dominantné. Za posledné desaťročie sa ročne predalo priemerne 230 tisíc nových áut, z toho drvivá väčšina mala benzínový alebo naftový motor. Ak by zákaz platil už teraz, dotkol by sa státisícov ľudí, ktorí si každý rok registrujú nové vozidlá, informuje portál Čistá doprava.

(mm)


Biden oznámil, že operácia na likvidáciu Nasralláha súvisí s konfliktom, ktorý začal útokom Hamasu na Izrael 7. októbra 2023.
Prejsť na článok
Občianske rady v Nemecku, bez ústavnej legitimity, slúžia na presadzovanie ľavicovo-zelených agend a obmedzovanie slobody prejavu.
Prejsť na článok
Minister Tomáš oznámil zvýšenie humanitárnej pomoci pre obyvateľov postihnutých záplavami, vrátane financií z EÚ a nových dotácií pre domácnosti.
Prejsť na článok
Mons. Bernard Bober kritizuje napomenutie poslankyne Plavákovej za dúhovú nálepku a varuje pred diskreditovaním konzervatívnych hodnôt.
Prejsť na článok
Izraelská armáda potvrdila zabitie vodcu Hizballáhu Nasralláha, čím sa zvyšuje bezpečnosť Izraela a posiela odkaz libanonskému ľudu.
Prejsť na článok
Izraelská armáda plánuje ofenzívu v Libanone, pričom sa pripravuje na pozemné operácie proti Hizballáhu, uviedli anonymní predstavitelia IDF.
Prejsť na článok
Počasie v tomto roku vinárom neprialo, napriek všetkým strastiam počasia by však malo byť víno výborné, to červené doslova excelentné. Úrodu hrozna však odhadujú o tretinu menšiu.
Prejsť na článok
Čínska centrálna banka zavádza najväčší súbor opatrení od pandémie, znižuje úrokové sadzby a uvoľňuje miliardy jüanov na podporu ekonomiky.
Prejsť na článok
Izraelská armáda oznámila, že Hasan Nasralláh už nebude terorizovať svet po leteckom útoku na jeho sídlo v Libanone.
Prejsť na článok
Článok kritizuje úpadok politiky a absenciu strachu z Boha medzi politikmi, čo vedie k neetickému správaniu a zneužívaniu moci.
Prejsť na článok
Vo voľbách zvíťazili kandidáti vládnucej koalície, najúspešnejšie hnutie STAN s 6 mandátmi, ODS oslabila o 5 kresiel.
Prejsť na článok
Minister Erik Tomáš obhajuje stranu Hlas pred útokmi Andreja Danka a zdôrazňuje potrebu dodržiavania koaličnej zmluvy a pomoc ľuďom.
Prejsť na článok
Izrael aktivoval záložné prápory a presunul brigády na sever, zatiaľ čo vzdušným úderom zabil vodcu Hizballáhu Nasralláha.
Prejsť na článok