The Insider: Dokumenty naznačujú, že Navaľnyj mohol byť vo väzení otrávený

Z dokumentov, ktoré sa týkajú vyšetrovania smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, vyplýva, že z finálnej verzie rozhodnutia o odmietnutí začatia trestného konania boli odstránené odkazy na symptómy, ktoré naznačujú možnú otravu.

navaľnyj Na archívnej snímke z 29. februára 2020 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

V pôvodnom texte sa uvádzalo, že Navaľnyj pred smrťou pociťoval ostrú bolesť v bruchu, vracal a mal kŕče, po ktorých stratil vedomie. Tieto informácie však boli neskôr vymazané, informuje o tom portál The Insider.

Zadržané osobné veci opozičného predáka obsahovali aj vzorky zvratkov, ktoré boli poslané na chemické vyšetrenie.

Vyšetrenia a analýza údajov z týchto dokumentov, ktorú vykonal resuscitátor Alexander Polupan, potvrdzujú, že Navaľnyj mohol byť vystavený organofosfátovej látke, podobnej tej, ktorou bol otrávený v roku 2020 (Novičok).

Polupan poznamenal, že symptómy ako akútna bolesť brucha, vracanie a kŕče nie sú typické pre arytmiu, ktorá bola oficiálne uvádzaná ako príčina smrti.

Príbuzní Navaľného a jeho manželka Júlia opakovane zdôrazňujú, že počas života nemal žiadne vážne srdcové ochorenia.

Navaľnyj zomrel 16. februára v kolónii č. 3 v Jamalsko-neneckom autonómnom okruhu, pričom oficiálnu verziu jeho skonu podporila aj ukrajinská spravodajská komunita.

(mm)


Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok
Dohoda lídrov AfD čaká na potvrdenie, hlasovanie sa očakáva v decembri, voľby do Bundestagu sú naplánované na september 2025.
Prejsť na článok
Švédsko čelí narastajúcej gangovej zločinnosti, ktorá zasahuje aj susedné krajiny, pričom vláda sľubuje zmeny v boji proti kriminalite.
Prejsť na článok
Rozhovor s doktorkou Jasenkovou o paliatívnej starostlivosti a jej vplyve na rodiny, zdôrazňujúci zmysel života aj v ťažkých chvíľach.
Prejsť na článok
Poľský minister Sikorski sa vyznačuje realizmom v politike, varuje pred ilúziami a kritizuje ukrajinskú korupciu, čím sa odlišuje od propagandy.
Prejsť na článok
Johnson v pamätiach opisuje plány na získanie vakcín od AstraZeneca, ktoré EÚ bránila, a varuje pred právnou vojnou s firmou.
Prejsť na článok
Militantné hnutie sľubuje pokračovanie útokov na Izrael po smrti ich vodcu, ktorého zabili izraelské obranné sily.
Prejsť na článok
Znížiť počet mestských častí v Košiciach alebo nie? Také a podobné otázky sa vynárajú so železnou pravidelnosťou v Košiciach už pomerne dlho. Metropola východu tromfla v danom smere Bratislavu, ba dokonca aj New York.
Prejsť na článok
Článok skúma nebezpečenstvá postmodernej existencie a normalizáciu patológií, ako je tolyamória, ktorá prekrýva podvádzanie toleranciou.
Prejsť na článok
Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Nesúhlasím s Putinom, keď hovorí, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ.
Prejsť na článok
Biden oznámil, že operácia na likvidáciu Nasralláha súvisí s konfliktom, ktorý začal útokom Hamasu na Izrael 7. októbra 2023.
Prejsť na článok
Občianske rady v Nemecku, bez ústavnej legitimity, slúžia na presadzovanie ľavicovo-zelených agend a obmedzovanie slobody prejavu.
Prejsť na článok
Minister Tomáš oznámil zvýšenie humanitárnej pomoci pre obyvateľov postihnutých záplavami, vrátane financií z EÚ a nových dotácií pre domácnosti.
Prejsť na článok
Mons. Bernard Bober kritizuje napomenutie poslankyne Plavákovej za dúhovú nálepku a varuje pred diskreditovaním konzervatívnych hodnôt.
Prejsť na článok
Izraelská armáda potvrdila zabitie vodcu Hizballáhu Nasralláha, čím sa zvyšuje bezpečnosť Izraela a posiela odkaz libanonskému ľudu.
Prejsť na článok
Izraelská armáda plánuje ofenzívu v Libanone, pričom sa pripravuje na pozemné operácie proti Hizballáhu, uviedli anonymní predstavitelia IDF.
Prejsť na článok
Počasie v tomto roku vinárom neprialo, napriek všetkým strastiam počasia by však malo byť víno výborné, to červené doslova excelentné. Úrodu hrozna však odhadujú o tretinu menšiu.
Prejsť na článok
Čínska centrálna banka zavádza najväčší súbor opatrení od pandémie, znižuje úrokové sadzby a uvoľňuje miliardy jüanov na podporu ekonomiky.
Prejsť na článok
Izraelská armáda oznámila, že Hasan Nasralláh už nebude terorizovať svet po leteckom útoku na jeho sídlo v Libanone.
Prejsť na článok
Článok kritizuje úpadok politiky a absenciu strachu z Boha medzi politikmi, čo vedie k neetickému správaniu a zneužívaniu moci.
Prejsť na článok
Vo voľbách zvíťazili kandidáti vládnucej koalície, najúspešnejšie hnutie STAN s 6 mandátmi, ODS oslabila o 5 kresiel.
Prejsť na článok
Minister Erik Tomáš obhajuje stranu Hlas pred útokmi Andreja Danka a zdôrazňuje potrebu dodržiavania koaličnej zmluvy a pomoc ľuďom.
Prejsť na článok
Izrael aktivoval záložné prápory a presunul brigády na sever, zatiaľ čo vzdušným úderom zabil vodcu Hizballáhu Nasralláha.
Prejsť na článok