Desiatky hradov aj kostoly vyvesia na protest čierne vlajky

Od pondelka niektoré pamiatky zhasnú aj osvetlenie na protest proti vedeniu ministerstva kultúry. Do iniciatívy sa zapojili napríklad Hrad Devín, Hrad Biely kameň, Michalská veža, Katedrála sv. Martina v Spišskej Kapitule či Divadlo Jána Palárika.

hrad_devin Hrad Devín. Foto: BSK

„Pamiatky po celom Slovensku sú ohrozené. Hrady, zámky a kaštiele nemôžu štrajkovať, ale urobia to za nich ich správkyne a správcovia, ktorým na nich záleží najviac. Nech aj bežní ľudia vedia, že sa deje niečo vážne,“ napísala na sociálnej sieti stránka Čierne diery.

Portál tvrdí, že rezort kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej a Lukáša Machalu „paralyzoval pomoc pamiatkám a znížil objem financií“ vo výške šesť miliónov eur v programe Obnovme si svoj dom. Ten fungoval 20 rokov a bol zameraný okrem obnovy pamiatok aj na vzdelávanie.

„V tomto roku rozhodli len o niektorých dotačných podprogramoch. Ďalšie stále čakajú. Peniaze prídu tak neskoro, že ich niektorí správcovia nestihnú ani použiť. Dôsledok? Murárska sezóna je prerušená. Archeologické a pamiatkové výskumy stoja. Cez strechy zateká a nebudú opravené pred zimou. Koľko pamiatok ju neprežije?“ dodali Čierne diery.

Pripomenuli však, že v programe Ľudia a hrady pokračuje rezort práce, niečo sa chystá aj na ministerstve športu a cestovného ruchu. Na rezorte kultúry však podľa ich slov „zamrzla“ pomoc stovkám pamiatok.

„A najhoršie je, že nejde len o pamiatky, ale celkovo o kultúru. Ministerstvo kultúry vyhadzuje odborníčky a odborníkov z popredných kultúrnych inštitúcií a ďalšie na rade majú byť pamiatkové úrady. Inštitúcie chcú zlúčiť pod seba, aby ich mohli lepšie ovládať. Starostlivosť o pamiatky to ochromí, ak o nich namiesto expertízy budú rozhodovať účeloví nominanti,“ uzavreli.

(max)


Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok