Osobitný odvod pre energetické firmy nebude súčasťou konsolidačného balíka

Rezort hospodárstva sa na tom dohodol s ministerstvom financií. To však na oplátku žiada dodatočnú úpravu sadzby dane z príjmu právnických osôb a zmeny pri vyplácaní dividend zo sektora energetiky.

Šiesta schôdza vlády SR Denisa Saková. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ministerstvo hospodárstva pritom zdôraznilo, že zavedenie sektorovej dane by mohlo spôsobiť komplikácie, najmä z hľadiska konkurencieschopnosti domácich energetických podnikov a ich investičných aktivít.

„Táto dohoda medzi ministerstvom hospodárstva a ministerstvom financií navyše garantuje, že memorandum so Slovenskými elektrárňami nebude nutné otvárať a elektrárne tak budú naďalej schopné garantovať ceny elektriny pre domácnosti,“ doplnil rezort hospodárstva.

Energetické firmy, najmä Slovenské elektrárne, budú aj naďalej najväčšími platcami daní, čím sa zabezpečí ich podiel na podpore verejných služieb a posilní sa solidarita v našej spoločnosti.

Sadzba dane z príjmu právnických osôb aj po zvýšení zostáva konkurencieschopná v porovnaní s väčšími ekonomikami EÚ, akými sú Nemecko, Francúzsko, Taliansko či Španielsko.

„Ministerstvo hospodárstva verí, že nový mechanizmus solidarity prispeje k stabilizácii verejných financií a posilní hospodársku súdržnosť krajiny, pričom vytvorí priestor pre ďalší rozvoj a investície slovenskej ekonomiky,“ uzavreli z rezortu.

(tasr, max)


V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok